13

Ombudsman: Overheid moet meer geduld hebben met burgers

Brenninkmeijer: Overheid laat zich te veel leiden door incidenten

De nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat de overheid niet tolerant genoeg is. Hij maakt zich zorgen over de manier waarop de overheid omgaat met tegenstellingen en conflicten in de samenleving.

De overheid laat zich te vaak leiden door incidenten, zegt de ombudsman in zijn verslag over 2009. De overheid zou incidenten op waarde moeten kunnen schatten en in gespannen situaties de-escaleren, vindt Brenninkmeijer. Vandaag lichtte hij zijn bevindingen over 2009 toe aan de Tweede Kamer. 

Brenninkmeijer roept de overheid in al haar onderdelen op tot meer tolerantie. Om zich niet te laten leiden door incidenten, niet moeilijk te doen over schadevergoeding als er schade is veroorzaakt en excuses te maken als dat passend is.

De spanning tussen overheid en burger neemt toe wanneer macht een grote rol speelt in de relatie. Voorbeelden hiervan ziet hij bij de politie en de jeugdzorg. De politie is goed in staat om in lastige situaties verstandig te opereren. Maar bij politie en jeugdzorg worden onder politieke druk te vaak harde en vergaande maatregelen genomen.

Een behoorlijke overheid is een overheid die kan de-escaleren. Kwesties niet op de spits drijven, niet op de persoon spelen en durven relativeren zijn daarbij belangrijk. De overheid heeft op dat gebied nog te leren”, aldus de nationale ombudsman

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (13)