Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ombudsman: 'Politieke benoeming moet transparanter'

  •  
29-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Brenninkmeijer_300_03.jpg
"Dat de benoeming van Donner achter de schermen plaatsvond, betekent dat er iets was dat niet zichtbaar mag zijn."
Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat de benoeming van de vicepresident van de Raad van State voortaan transparanter moet. ‘Het is nu niet duidelijk welke partijpolitieke belangen er spelen.’ Ook stelt hij vraagtekens bij de vraag of alleen de minister van veiligheid en justitie, in dit geval Opstelten, alleen over de benoeming mag gaan.
De benoeming van Piet Hein Donner leidde vorig jaar tot ophef. Men sprak van een schijnprocedure en de vijf overige sollicitanten voelden zich genegeerd. Brenninkmeijer wilde op Radio 1 nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maak zei naar de toekomst te kijken.
In de aankondiging van een vacature moet staan wanneer en hoe een politieke afweging wordt gemaakt”, zei hij. “Het vertrouwen van mensen in de overheid is afhankelijk van de openheid die zij ervaren. Daarom moeten benoemingen door politieke organen transparant zijn.”
Het feit dat er achter gesloten deuren wordt onderhandeld zegt volgens de ombudsman dat er iets gaande is dat niet zichtbaar mag zijn. De overheid moet volgens hem duidelijk communiceren over de kwaliteit en vaardigheden van kandidaten waarop geselecteerd wordt.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.