Laatste update 17:33
25

Ombudsman rent weg voor journalisten

Vanmiddag deed zich een merkwaardig schouwspel voor buiten de Tweede Kamer. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, weigerde de pers te woord te staan. De man die door het Nederlandse volk is aangesteld om misstanden bij de overheid aan de kaak te stellen, wil nog steeds geen opheldering geven over het gedwongen vertrek van Kinderombudsman Marc Dullaert.

Van Zutphen had vanmiddag een vertrouwelijk gesprek met de Tweede Kamer om duidelijkheid te krijgen over zijn besluit om Dullaert niet te herbenoemen of zijn contract te verlengen. Een besluit dat volgens CDA en D66 ‘veel vragen oproept’. Vragen die blijven bestaan zolang de Ombudsman weigert helderheid te verschaffen. Gevraagd door de NOS om aan de Nederlandse kinderen uit te leggen waarom de Kinderombudsman weg moet, antwoordt Van Zutphen: “Dat is de verkeerde vraag”.

Hoewel veel Kamerleden zich hardop hebben afgevraagd of er misschien niet meer achter het gedwongen vertrek van de geliefde Kinderombudsman zit, kunnen zij niet ingrijpen, omdat de Tweede Kamer – evenals minister Plasterk van Binnenlandse Zaken – formeel niet over de benoeming van de Kinderombudsman gaat. Het betreft een zogenoemde substituut-ombudsman, die de Nationale ombudsman zelf mag aanstellen.

Update: 17.25 uur:
De Tweede Kamer legt zich neer bij het besluit van Van Zutphen dat Kinderombudsman Marc Dullaert moet vertrekken. Dat meldt de Volkskrant. Wel vinden Kamerleden dat er altijd een Kinderombudsman moet zijn en er dus geen gat mag vallen tussen het vertrek van Dullaert op 1 april en de komst van een nieuwe Kinderombudsman. Mogelijk betekent dit dat Dullaert toch tot het einde van het jaar blijft.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)