Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omikron-variant in Nederland, Duitsland en Verenigd Koninkrijk

  •  
27-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Coronateststraat op Schiphol na aangescherpt reisadvies Spanje

© SCHIPHOL - De coronateststraat op vliegveld Schiphol. Het reisadvies voor Spanje is aangescherpt van geel naar oranje. In de teststraat op de luchthaven kunnen reizigers uit een oranje of roo

Update 20.00 uur: Het RIVM vermoedt dat onder de 61 passagiers die in verplichte quarantaine zitten na terugkeer uit Zuid-Afrika, personen zitten die besmet zijn met de Omikron-variant. Dat meldt de NOS. Om hoeveel van de besmettingen het gaat is nog niet bekend. Het RIVM doet nog onderzoek.
Update 18.50 uur: In München zijn de eerste twee Duitse besmettingen met de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus bevestigd. Dat heeft de Beierse minister van Volksgezondheid Holetschek gezegd. Het gaat om twee reizigers die op 24 november arriveerden met een vlucht vanuit Zuid-Afrika.
Update 17.00 uur: In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste twee besmettingen met de Omikron-variant vastgesteld. Dat heeft minister van Volksgezondheid Sajid Javid bekendgemaakt. De twee besmettingen zouden aan elkaar gelinkt zijn en hun oorsprong hebben in Zuid-Afrika. De besmette personen zijn thuis in quarantaine.
Na de bekendmaking dat de nieuwe variant op de Britse eilanden is vastgesteld, trok de vooraanstaande viroloog Neil Stone een onheilspellende conclusie. Op Twitter schreef hij: ‘Verrassing, Omikron is in het VK aangetroffen. Zoals gewoonlijk, tegen de tijd dat we het bestaan ervan ontdekken, is het al overal.’
Vrijdag stelde Groot-Brittannië al een verbod in op vluchten vanuit Zuid-Afrika vanwege de vermoedelijk zeer besmettelijke Omikron-variant. Zaterdag werden ook Angola, Mozambique, Malawi en Zambia aan de lijst toegevoegd. Diezelfde avond maakte de Zuid-Afrikaanse schrijver Simon Dingle via Twitter duidelijk dat de nieuwe variant ten onrechte aan Zuid-Afrika wordt toegeschreven en dat er waarschijnlijk al geïnfecteerde Britten waren:
"De nieuwe variant komt niet “uit” Zuid-Afrika – hij werd geïdentificeerd _in_ Zuid-Afrika, waar we de beste wetenschappers ter wereld hebben op dit gebied. Mede door de decennialange strijd tegen hiv. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het hier vandaan komt, en het is vrijwel zeker al in het VK."
Eerder:
De nieuwe coronavariant Omikron is naar alle waarschijnlijkheid in Duitsland opgedoken. Dat heeft Kai Klose, de minister van Sociale Zaken van de deelstaat Hessen gezegd nadat een Zuid-Afrika teruggekeerde reiziger symptomen vertoonde die passen bij de nieuwe mutatie. Het exacte genetische profiel van het virus bij de reiziger moet nog worden vastgesteld.
Behalve in België en mogelijk Duitsland, is de kans ook zeer groot dat Omnikron al op Nederlandse bodem is. Dat heeft veldepidemioloog Amrish Baidjoe gezegd in het NOS Radio 1 Journaal. Hij zei dat in reactie op het nieuws dat er inmiddels 61 reizigers vanuit Zuid-Afrika zijn overgebracht naar een bewaakt quarantainehotel , vanwege een vastgestelde coronabesmetting.
Volgens Baidjoe heeft het haastig ingestelde verbod op vluchten uit Zuid-Afrika nauwelijks nut: ‘We zijn een ontzettend verbonden wereld. Dat betekent dat zo’n virus niet alleen uit zuidelijk Afrika, maar ook via andere routes binnen kan zijn gekomen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.