102

Omroepbezuinigingen ‘nog maar het begin’

EO en VPRO: omroepen moeten pijnlijke keuzes maken, ook in 2015 en 2016 ... Aantal omroepen in 2016 gehalveerd

Door de bezuinigingen op de publieke omroep in 2014 zal het grote amusement op zaterdagavond verdwijnen en zullen omroepen minder human interest uitzenden. Maar het wordt nog erger, waarschuwen met name de EO en VPRO. Het aanbod van de publieke omroepen zal in de jaren erna verder verschralen.

De omroepen boeken in 2014 de eerste 50 miljoen euro in van de in totaal 200 miljoen euro die het vorige kabinet aan bezuinigingen had opgelegd. Het huidige kabinet-Rutte II doet daar per 2017 nog eens 100 miljoen bovenop. Trouw schrijft dat de publieke omroepen hier in het najaar met publieksvriendelijke acties tegen zullen protesteren.

Door de bezuinigingen moeten de omroepen pijnlijke keuzes maken, voor de ‘kaasschaafmethode’ zijn de besparingen te fors, zegt zegt Stan van Engelen, hoofdredacteur televisie bij de VPRO. De omroep volgt in de toekomst niet langer de filmfestivals in Rotterdam en Cannes en schrapt De slag om Nederland en het wetenschapsprogramma Labyrinth. Ook voor reality en human interest is niet langer plaats bij de VPRO.

Ook EO-directeur Arjan Lock verwacht dat de grootste klap eind 2015 komt. Vooruitlopend daarop is de EO al gestopt met het dagelijkse spel Wat weet Nederland. Ook stopt de omroep met amusementsprogramma’s als Korenslag en de medische ziekenhuisserie Ingang Oost.

De EO gaat minder breed programmeren. Komend najaar komt de omroep nog met een serie over Zeeuwse vissers, maar Lock weet al dat daar in de toekomst geen geld meer voor is. De EO-directeur probeert nog geld bij de NPO los te peuteren voor de EO-programma’s De Kist, Adieu God en Andries, aldus Trouw.

Op Twitter wordt hier onder andere door Fouad Sidali, presentator bij Radio 5 en lid van de raad van toezicht van de VARA, op gereageerd:

Halvering
Het omroepbestel telt vanaf 2016 nog maximaal tien omroeporganisaties, de helft van het huidige aantal. KRO-NCRV, TROS-AVRO en VARA-BNN gaan verder als fusieomroepen. De EO, MAX en VPRO blijven zelfstandig, evenals de ledenloze omroepen NOS en NTR. PowNed en WNL behouden nog tot 2020 hun aspirant-status. Voor kleinere omroepen zoals RKK en IKON is vanaf 2016 geen plek meer in Hilversum, meldt ook de Spits.

Trouw: Omroepbezuinigingen zijn nog maar het begin

Spits: Vanaf 2016 maximaal tien omroepen

Foto-cc: ComicBase

Geef een reactie

Laatste reacties (102)