9

Omroepen in opstand tegen internetplan NPO

Zij zien geen heil in nieuw plan

Omroepen BNNVARA, MAX en de VPRO zijn helemaal niet te spreken over de nieuwe digitale plannen van de Nederlandse Publieke Omroep.

De Raad van Bestuur van de NPO, wil een centraler internetbeleid waarbij alleen websites die meer dan 100 duizend unieke bezoekers per maand trekken mogen blijven bestaan. Ook is het de bedoeling dat programma’s voortaan alleen terug te kijken zijn via de NPO site. In deze plannen worden 550 van de 600 programmasites geschrapt. Ook het aantal themakanalen wordt verminderd. 

Maar de omroepen zien niets in de plannen. VPRO-directeur Lennart van der Meulen stelt:

‘De NPO wil juist een gesloten omgeving bouwen. Wij denken dat dat mislukt.’    

Ook omroep MAX directeur Jan Slagter is boos en overweegt juridische stappen: 

‘We zijn een mediabedrijf maar mogen straks geen video’s meer laten zien op de eigen site. Dat is toch te gek voor woorden.’

Internetontwikkelaar Hay Kranen, die werkte aan sites als Geschiedenis24 en 3voor12, vraagt zich af welke richting de NPO op wil het met haar nieuwe internetbeleid: ‘De kijker heeft er geen enkel voordeel bij dat het aanbod maar op één platform getoond wordt.

De NPO noemt de kritiek ‘niet onverwacht’, maar benadrukt dat ze wil proberen om tot een gezamenlijke oplossing te komen. In juni presenteert de raad van bestuur het definitieve beleidsplan voor de periode 2016-2021. 

  

Geef een reactie

Laatste reacties (9)