Laatste update 12:23
29

NPO, RTL en Vice willen meer diversiteit en minder sekseongelijkheid

Omroepen NPO, RTL en Vice Benelux slaan de handen ineen om discriminatie en stereotypering – voor én achter de schermen – te bestrijden. Onder aanvoering van de netwerkorganisatie Women Inc. vormen de omroepen de Coalitie Beeldvorming in de Media om zo een ‘meer evenwichtige representatie van de Nederlandse samenleving in de media’ te bewerkstelligen.

Het project zal in totaal twee jaar duren. In die periode beloven de drie omroepen zowel in hun tv-programma’s als in hun personeelsbeleid te waken voor vooroordelen ten opzichte van vrouwen, maar ook mannen, leeftijd, etniciteit en sociaaleconomische status. Dat is hard nodig, want uit een rapport van Women Inc. van eerder dit jaar bleek al dat zowel traditionele als nieuwe media maar een beperkt beeld schetsen van hoe de samenleving er in werkelijkheid uitziet. Zo krijgen onder meer vrouwen en etnische minderheden een veel te kleine rol toebedeeld. En zijn ze al, dan vaak in een stereotype rol.

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman zegt over het plan:

Vrouwen verdienen een even prominente plek voor en achter de schermen als mannen en dat vergt doelbewust beleid. Diversiteit, representativiteit, inclusiviteit – noem het hoe je het noemen wilt; hoe meer vrouwelijke hoofdredacteuren, presentatoren en dj’s, hoe beter.

Kim Koppenol van RTL laat weten:

Een goede afspiegeling zijn van de diverse Nederlandse samenleving en het tegengaan van stereotypering is een collectieve taak van de media. De komende twee jaar lanceert RTL een aantal grote en kleine initiatieven waarvan de uitrol van een ‘unconsious bias’ (onbewuste vooroordelen, red.) training voor zowel medewerkers als makers de eerste grote stap is.

Behalve een evenwichtige representatie, onderzoekt de NPO momenteel ook of mannen en vrouwen binnen de Publieke Omroep wel gelijk betaald krijgen voor gelijk werk. D66 had in schriftelijke Kamervragen om inzage hierin gevraagd. Volgens de NPO zou ook zonder die vragen het salarisbeleid tegen het licht zijn gehouden: ‘Wij vinden dat gelijk werk gelijk moet worden beloond.’

Bronnen: NOS, AD / cc-foto: MelisaTG

Geef een reactie

Laatste reacties (29)