21

Omstanders grijpen juist wél in als er iets gebeurt op straat

Volgens onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) grijpen omstanders van ruzies op straat wel degelijk in om erger te voorkomen. Dit meldt de Volkskrant. Er werd altijd van uitgegaan dat mensen liever wegkeken of doorliepen. De term ‘passieve-omstandereffect’ is zelfs bedacht om dat gedrag te duiden. Niet terecht, zeggen de onderzoekers.

Camerabeelden van honderden ruzies op straat in Amsterdam, Kaapstad en Lancaster wijst uit dat in bijna alle situaties mensen te hulp schoten of een diplomatieke rol innamen. De Volkskrant schrijft over de bewering dat mensen niet ingrijpen:

Maar dat is helemaal niet wat wij zien’, zegt cultureel antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard van het Nederlands criminologisch onderzoeksinstituut NSCR, die een groot internationaal onderzoek leidde naar de kwestie. ‘Integendeel, we zien voortdurend voorbijgangers in actie komen en ingrijpen. Volledig anders dan de theorie voorspelt.

Juist bij grote menigtes was er vaak wel iemand die een dreigend opstootje in de kiem wist te smoren. Slechts bij stellen die openlijk ruzie hadden of inbrekers of dieven die klappen kregen werd minder ingegrepen. “Kennelijk ervaart men dat als een onderonsje waar men niet tussen hoeft te komen. Ook bij ruzies tussen vrouwen komt men minder snel in actie. Misschien zien we die als minder gevaarlijk.” De bevindingen uit de drie landen zijn min of meer vergelijkbaar.

Cc-foto: Alexei Dushutin

Geef een reactie

Laatste reacties (21)