25

Omstreden bestuurder UvA Gunning vertrekt

Positie onhoudbaar na blunders en massaal protest docenten en studenten

Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, stuurde op bezetters van het Maagdenhuis die bereid waren te vertrekken toch de ME af. Dat overbodige geweld leidde tot een woedende reactie onder de academische staf, aangevoerd door de bevlogen hoogleraar Ewald Engelen.


In een open brief vroegen Ewald Engelen en Olav Velthuis afgelopen maandag om een nieuw bestuur omdat het college met de ontruiming opnieuw blunderde en de reputatie van de universiteit internationaal beschadigde. Die oproep werd gesteund door honderden hoogleraren en docenten. 

In een zondag gepubliceerde verklaring stelt de UvA:

Louise Gunning heeft gisterenavond haar ontslag als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam aangeboden aan de Raden van Toezicht.

Gunning: ‘Ik hoop dat mijn vertrek de Raden van Toezicht de ruimte en de tijd geeft om een vernieuwd College van Bestuur samen te stellen. Een College van Bestuur dat in staat is om weer rust te brengen binnen de Universiteit van Amsterdam en in de komende tijd leiding te geven aan de modernisering, met als uitgangspunt het tienpuntenplan. Een College van Bestuur dat de belangen van zowel de Universiteit van Amsterdam als de Hogeschool van Amsterdam behartigt.’

‘Door de inzet van hoogleraren, wetenschappers, docenten en studenten is de Universiteit van Amsterdam uitgegroeid tot een toonaangevende onderzoeksuniversiteit en staat de universiteit internationaal hoog aangeschreven. We hebben fantastische onderzoekers, we leiden ze op, we trekken ze aan en we houden ze vast. We geven goed onderwijs, waardoor studenten van binnen- en buitenland heel bewust kiezen om bij ons te komen studeren. Dat kwaliteitsniveau hebben we niet in een of twee faculteiten maar over de volle breedte en dat is bijzonder. Ik ben er trots op dat ik daar ook als bestuurder een bijdrage aan heb mogen leveren. Hiermee heeft de Universiteit van Amsterdam een uitstekende uitgangspositie om te moderniseren.’

 Video: Louise Gunning in gesprek met actievoerders, 26 februari

Geef een reactie

Laatste reacties (25)