225

Omstreden bezoek aan Oman dient defensieorder

Scheepswerf Damen Schelde wil marineschepen Oman bouwen … Bedrijfsleven nauwe partner dictatuur … Kabinet 'zet sterk in op economische diplomatie'

Terwijl betogers in Oman met gevaar voor eigen leven protesteren tegen het dictatoriale regime van sultan Qaboos bin Said al-Said probeert de Nederlandse regering defensiematerieel aan de heerser te leveren. Het omstreden privébezoek van koningin Beatrix aan de bevriende sultan is onderdeel van die lobby, onthult de Volkskrant.

De Nederlandse scheepswerf Damen Schelde is in de race om vier marineschepen aan de Arabische staat te leveren, een order ter waarde van honderden miljoenen euro’s. Een eerder gepland staatsbezoek van de koningin aan Oman is vorige week uitgesteld vanwege de sociale en politieke onrust in het sultanaat. Ordetroepen schoten in de voorbije dagen op betogers die democratie eisten. Daarbij zouden doden zijn gevallen.

De Volkskrant schrijft:

Het uitstel van het staatsbezoek en de bijbehorende handelsmissie is een tegenvaller voor scheepswerf Damen Schelde. Directeur René Berkvens zou persoonlijk deelnemen aan de handelsdelegatie. De Nederlandse marine dirigeerde bovendien het fregat De Ruyter, dat gebouwd is door Damen Schelde, naar de haven van de Omaanse hoofdstad Muscat. De koningin zou aan boord van het fregat een ontvangst geven. ‘Het zijn ontzettend goede schepen, waar we trots op zijn’, zegt Jan-Wim Dekker, manager van Damen Schelde in het nabijgelegen Qatar. ‘Oman is heel belangrijk voor ons.’

In plaats van een officieel staatsbezoek gaat Beatrix nu naar Oman voor een privé-diner met de sultan. De bedoeling is dat zo de order alsnog wordt binnengehaald.  ‘Dit kabinet zet sterk in op economische diplomatie’, aldus een bron bij Buitenlandse Zaken.

SP-Kamerlid Harry van Bommel twittert:

Volkskrant heeft sensationeel nieuws: bezoek Beatrix aan Oman is ten dienste aan grote defensie-order. Hier krijgt Rutte grote problemen mee

Dit weekend besloot de Gulf Cooperation Council, een samenwerkingsverband van Golfstaten, een hulpfonds op te zetten voor Oman. Het sultanaat is een van de ‘armste’ landen en wordt geplaagd door economische problemen.

In een poging de democratiseringbeweging tegemoet te komen heeft de sultan dit weekend opnieuw wijzigingen aangebracht in zijn kabinet. De demonstranten zijn overigens niet uit op de val van de sultan, wel willen ze democratische hervormingen en bestrijding van corruptie.

De Volkskrant: Order fregatten achter bezoek Beatrix aan Oman

Geef een reactie

Laatste reacties (225)