87

Omstreden bezoek koningin Beatrix aan Oman gaat door

Protesten in het land van bevolking tegen de overheid bruut neergeslagen. Rutte: Niet gaan is partij kiezen. Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) gaat spoeddebat aanvragen

De koninklijke familie gaat volgende week toch naar Oman. Dat meldt de NOS. Dinsdagavond hebben koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima een privédiner met de sultan van het land, waar protesten van de bevolking tegen de overheid keihard zijn neergeslagen. Dat heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer geschreven.

Een officieel staatsbezoek aan Oman werd deze week uitgesteld, vanwege de onrust in het Arabische land, aldus de NOS. De koningin is nu ingegaan op een persoonlijke invitatie van sultan Kabus. Dat is gebeurd in het kader van het goede overleg tussen Oman en Nederland, schrijft Rosenthal.

Premier Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het uitstellen van het staatsbezoek zou kunnen worden uitgelegd als partij kiezen door de Nederlandse regering in een binnenlandse aangelegenheid.

De reis van de koningin is omstreden. In een eerste reactie op Twitter zegt Tweede Kamerlid Ineke van Gent dat ze een spoeddebat zal aanvragen hierover:

Ik ga dinsdag een spoeddebat aanvragen met de minister president en met de minister van buitenlandse zaken. #privébezoek #Oman #beatrix

Update

SP-Kamerlid Harry van Bommel noemt het “ongehoord”. Dat meldt de Volkskrant. Ook hij wil Rutte ter verantwoording roepen in de Kamer. Hij wijst er op dat de hele Kamer het onverstandig vond om het staatsbezoek door te laten gaan. “Via een achterdeur gaat het nu toch gebeuren”, zei Van Bommel vrijdag tegen RTLZ.
Volgens de SP’er gaat hier een “volstrekt verkeerd signaal” van uit. De sultan zal het bezoek uitzenden op tv en de kranten zullen er vol van staan, voorspelt hij. “Het krijgt toch het karakter van een staatsbezoek.”

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans vindt het “onverstandig” dat de koninklijke familie dinsdagavond een privédiner heeft bij sultan Qaboos bin Said al-Said van Oman. Dat meldt De Pers. “Het kunstmatige onderscheid tussen openbaar en privé klinkt niet heel overtuigend”, aldus de politicus vrijdag.

Lees meer bij de NOS: Koningin Beatrix toch naar Oman

De Pers: Timmermans: bezoek sultan Oman onverstandig

Geef een reactie

Laatste reacties (87)