15

Omstreden biografie Nina Brink stiekem in de verkoop

Weekend-actie om te ontsnappen aan inbeslagname

Het omstreden boek ‘Nina’ van ex-Quote journalist Eric Smit is vrijdag zonder enige ruchtbaarheid aan geselecteerde boekhandels geleverd. Het werk dat eigenlijk pas eind maart zou verschijnen loopt het risico binnen de kortste keren op last van Brink verboden te worden.

Door redactie Joop

‘Nina’ is uitgebracht door Prometheus. Het 400 pagina’s tellende boek is vandaag buiten het Centraal Boekhuis om bij boekhandels bezorgd. Deze hoogst ongebruikelijke weg moest voorkomen dat Brink lucht zou krijgen van het uitbrengen. Op de website van de uitgever is evenmin iets over het boek te vinden. Zelfs op de website van de boekhandel waar de stapels in de winkel zijn gelegd wordt gemeld dat het boek ‘nog niet is verschenen’. 

De guerrilla-achtige operatie was nodig omdat de kans bestond dat het boek nog vóór verschijnen werd verboden. Komende vrijdag dient een kort geding waarin Brink eist dat ze vóór publicatie het manuscript twee weken lang mag inzien. ‘Nina’ zou volgens de catalogus eind maart verschijnen. Het vroegtijdig uitbrengen moet het geplande kort geding nutteloos maken. “Het is een verrassingsaanval’, aldus een ingewijde die anoniem wil blijven.

‘Nina, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady’, beschrijft de loopbaan van de opmerkelijkste Nederlandse zakenvrouw aller tijden. Ze zette precies tien jaar geleden, in maart 2000, Nederland op z’n kop met de beursgang van WorldOnline. Dat bedrijf zou 47 miljard euro waard zijn en beleggers vochten om de lucratief geachte aandelen. De koers stortte echter razendsnel in en aandeelhouders bleven berooid achter. Brink zelf had toen al een fortuin vergaard. Haar stijl staat bekend als hard en meedogenloos op een schaal die alleen op Wall Street zelf wordt aangetroffen.

De ‘ongeautoriseerde’ biografie beschrijft als een financiële thriller hoe uitgekiend de zakenvrouw toe werkte naar haar grote klapper. Ze was betrokken bij een reeks ‘opmerkelijke’ financiële affaires. In ‘Nina’ is bijvoorbeeld te lezen hoe de koers van het beruchte ict-bedrijf Newtron listig omhoog werd gepompt. Het ging kort na de beursgang failliet.

Eric Smit, die eerder de carrière van Roel Pieper genadeloos blootlegde in de best-seller De Broncode, beet zich vast in de zaak-Brink en werkte ruim twee jaar aan het boek. Naar aanleiding van zijn onthullingen in Quote en dagblad De Pers sleepte de blonde miljonaire Smit voor de rechter. In twee procedures die nog lopen eist ze in totaal zes ton van de journalist. Ze wordt daarbij gesteund door haar echtgenoot, de gevreesde programmamaker Pieter ‘Breekijzer’ Storms. Hij verklaarde een jaar geleden tegen Quotenet: “Ik heb nog een project: Eric Smit het zwijgen opleggen. (…) Ik heb geen behoefte om in zijn psyche te loeren, ik wil hem alleen tot onder zijn knieën afzagen. Mensen met zo’n moraal moet je vernietigen, ik ga hem aan de hoogste boom ophangen. Als hij probeert om een boek over Nina Brink uitgegeven te krijgen, ga ik persoonlijk – ding dong – langs bij iedere uitgeverij die interesse toont. Om ze te vertellen dat deze man gek is.”

In november werd Smit weer door Brink voor de rechter gedaagd omdat de journalist haar zou ‘stalken’.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)