Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omstreden CO2-wet goedgekeurd door Australisch parlement

  •  
08-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
australie.jpg
Australië laat grootste vervuilers flink betalen voor uitstoot en investeert in duurzame energie. Zeer slecht voor de economie zeggen tegenstanders
Per hoofd van de bevolking behoort Australië tot de grootste vervuilers ter wereld. De socialistische premier Gillard wil daar een einde aan maken door de invoer van een hoge CO2-tax. De maatregel gaat niet werken en is zeer slecht voor de concurrentiekracht van het land, volgens tegenstanders.
Meer dan tachtig procent van de energie die in Australië wordt verbruikt, wordt gewonnen uit steenkool. Bovendien is het land wereldwijd de grootste steenkool-exporteur.  Daardoor is Australië per hoofd van de bevolking een van de grootste vervuilers ter wereld. En dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt de socialistische premier van het land, Julia Gillard. Daarom heeft ze een nieuwe CO2-taks ingevoerd.
De wet dwingt de ongeveer vijfhonderd grootste vervuilers om zeventien euro per ton CO2 te betalen. Dat moet de regering in Australië zo’n 21 milajrd euro opleveren, tegelijkertijd wordt er 7,5 miljard euro geïnvesteerd in schone energie.
De CO2-taks is zeer schadelijk voor de Australische bedrijven en dus voor de economie, zeggen tegenstanders.  Zij spreken van een bedreiging voor de concurrentiekracht van Australië. Ze verwijzen onder meer naar het Europese systeem van de verkoop van emissierechten. Dat kost bedrijven minder dan de helft per ton CO2. De conservatieve oppositie spreekt van een “trieste dag” voor het land. “Steenkool is de industrie die Australië heeft behoed voor een diepe recessie”,waarschuwde Ralph Hillmann, de directeur van de Australian Coal Association, al voordat het plan definitief werd gelanceerd.
Het is de grootste exportindustrie. Zeker met de industrialisatie van China en India biedt het ons een unieke kans om maximaal winst te maken met onze grondstoffen. Met de CO2-taks zullen andere landen de vruchten plukken en alsnog voor torenhoge uitstoot zorgen.
De nieuwe belasting wordt in juli 2012 ingevoerd. Na drie jaar komt er een systeem van verhandelbare emissierechten. Dat moet vervuilers ertoe brengen hun technologieën te verduurzamen.
Het debat is verhit. De afgelopen maanden zijn er verschillende demonstraties gehouden waarin het nut van de CO2-taks en de waarheid van klimaatverandering werd betwist. Daarnaast zijn er in veel plaatsen nog grotere demonstraties geweest van mensen die nog verdergaande maatregelen willen. Gillard wordt ook persoonlijk fel bekritiseerd. In haar verkiezingscampagne vorig jaar had ze nog zo beloofd dat er geen CO2-taks zou komen als zij premier zou worden. Deze belofte heeft ze volgens eigen zeggen opgegeven omdat ze een coalitie moest sluiten met de Groenen. Uit peilingen blijkt dat de regering zwaar zou verliezen als er nu verkiezingen werden gehouden.
foto: Takver

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.