17

Omstreden Franse pensioenwet passeert Senaat

Vakbonden kondigen opnieuw grootschalige stakingen aan

De Franse Senaat stemt in met de pensioenverhoging van 60 naar 62 jaar jaar. Het omstreden voorstel van president Nicolas Sarkozy kreeg 177 stemmen voor en 153 tegenstemmen.

De liberale minister Eric Woerth vertelde tegen Frans 2 televisie dat de pensioenverhoging  geen ‘tactiek’ is van de overheid, maar een ‘toepassing van de grondwettelijke regels’, meldt France24.  De parlementaire commissie gaat nu de wijzigingen in het oorspronkelijke voorstel bekijken. Daarna zal de Constitutionele Raad, de hoogste Franse autoriteit het wetsvoorstel aan de grondwet toetsen.

De Franse vakbonden hebben nu twee nieuwe stakingen aangekondigd. Op 28 oktober en  6 november zal een groot deel van de Franse bevolking het werk neerleggen. Vakbondleider Bernard Thibault zegt op de Franse RMC Radio dat het nog geen enkele reden is om de demonstraties te stoppen. “Er is nog geen ander alternatief, terwijl de regering geen kant op beweegt.”

De overheidsmaatregel om de pensioengerechtigde leeftijd vanaf 2018 te verhogen, komt hard aan bij de Franse bevolking. De afgelopen week werd er flink geprotesteerd. Er braken rellen uit en door de stillegging van alle Franse brandstofdepots, zaten veel tankstations zonder brandstof.
France24: Senate passes controversial pension reform bill
Volkskrant: Franse senaat akkoord met verhoging pensioenleeftijd
cc-foto: lilicomanche

Geef een reactie

Laatste reacties (17)