Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omstreden Franse pensioenwet passeert Senaat

  •  
22-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
greve_300.jpg
Vakbonden kondigen opnieuw grootschalige stakingen aan
De Franse Senaat stemt in met de pensioenverhoging van 60 naar 62 jaar jaar. Het omstreden voorstel van president Nicolas Sarkozy kreeg 177 stemmen voor en 153 tegenstemmen.
De liberale minister Eric Woerth vertelde tegen Frans 2 televisie dat de pensioenverhoging  geen ‘tactiek’ is van de overheid, maar een ‘toepassing van de grondwettelijke regels’, meldt France24.  De parlementaire commissie gaat nu de wijzigingen in het oorspronkelijke voorstel bekijken. Daarna zal de Constitutionele Raad, de hoogste Franse autoriteit het wetsvoorstel aan de grondwet toetsen.
De Franse vakbonden hebben nu twee nieuwe stakingen aangekondigd. Op 28 oktober en  6 november zal een groot deel van de Franse bevolking het werk neerleggen. Vakbondleider Bernard Thibault zegt op de Franse RMC Radio dat het nog geen enkele reden is om de demonstraties te stoppen. “Er is nog geen ander alternatief, terwijl de regering geen kant op beweegt.”
De overheidsmaatregel om de pensioengerechtigde leeftijd vanaf 2018 te verhogen, komt hard aan bij de Franse bevolking. De afgelopen week werd er flink geprotesteerd. Er braken rellen uit en door de stillegging van alle Franse brandstofdepots, zaten veel tankstations zonder brandstof. France24: Senate passes controversial pension reform bill Volkskrant: Franse senaat akkoord met verhoging pensioenleeftijd cc-foto: lilicomanche

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.