1

Omstreden kastenregistratie in India in juni van start

India gaat een volkstelling houden waarbij de sociale status van burgers wordt geregistreerd

Het Indiase kabinet heeft aangekondigd volgend jaar enquêteurs op pad te sturen om de sociale status van ruim 1,2 miljard Indiërs in kaart te brengen. Naam, adres en kaste van de burgers zal worden genoteerd. De registratie is omstreden. Critici menen dat er in India geen plaats is voor het kastensysteem omdat India de ambitie heeft een wereldmacht te worden. De overheid wil de kasten in kaart brengen om te bepalen welke bevolkingsgroepen extra overheidssteun nodig hebben.

Het kastenstelsel stamt af van het hindoeïsme. Discriminatie op basis van kaste is verboden, maar het kastensysteem heeft nog wel veel invloed op de bevolking. Indiërs worden geboren in een bepaalde kaste waardoor hun sociale status meteen bepaald is.

De registratie van kasten komt te pas bij het reserveren van arbeids- en opleidingsplaatsen voor personen uit lagere kasten. Verwacht wordt echter dat de registratie voor meer polarisatie in de samenleving gaat zorgen. Politiek waarnemer Bhaskara Rao zegt hierover:

Er zullen meer op kaste gerichte partijen opkomen om aan de verlangens van een kaste tegemoet te komen. Dat zal het land verder verdelen en de politiek polariseren.”

De Volkskrant: India gaat bij census kasten registreren

cc-foto: Jose Perreira

Geef een reactie

Laatste reactie