23

Omstreden korpsadviseur Welten stapt op, politie bespaart 700.000 euro

Bernard Welten, voormalig politiechef, stapt per maart volgend jaar op bij de politie. Dat melden diverse media. Welten raakte onlangs in opspraak vanwege zijn buitengewoon hoge salaris. Als hoofdcommissaris van politie Amsterdam – en later bijzonder adviseur van de Nationale Politie, verdiende hij 225.000 euro per jaar. Zijn salaris groeide naar 267.228 euro vorig jaar. Welten verdient daarmee ruim boven de zogenoemde Balkenendenorm.

Hoewel Welten per maart opstapt, blijft hij tot 2021 op de loonlijst staan. Drie dagen per maand zal hij op inhuurbasis als adviseur werken, conform een uurloon die is vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens. Maximaal kan hij hier 175 euro per uur vragen.

Het eervolle ontslag van Welten zal de politie ruim 700.000 euro besparen. Om tot dit ontslag te komen voerde Welten sinds begin 2016 al gesprekken met de politie, met name omdat hij zich niet kon vinden in “het beeld dat de afspraken die zijn gemaakt toen hij korpschef werd bij Amsterdam-Amstelland oproept”. “Het gesprek heeft ertoe geleid dat ik op 1 maart 2018, meer dan vier jaar voor het bereiken van mijn AOW-leeftijd, bereid ben vrijwillig af te zien van mijn doorlopende aanspraken. Dit besluit stelt mij in staat om de komende jaren met veel energie mijn werkzaamheden op een andere manier te verrichten”, aldus Welten.

Tot 2011 werkte hij als korpschef in Amsterdam, waarna hij in dienst bleef als adviseur met behoud van salaris en woning. Op grond van een afspraak die hij had gemaakt toen hij in 2003 van Groningen naar Amsterdam verhuisde, had hij daar recht op. Om in zijn woning te kunnen blijven wonen zal hij nu het deel dat van de politie is overkopen tegen de bewoonde waarde.

cc-foto: Jos van Zetten

Geef een reactie

Laatste reacties (23)