6

Omstreden Nederlandse supertrawler mag netten toch uitgooien

Australische regelgeving schiet tekort om vissersschip aan wal te houden 

Supertrawler Margiris mag toch de Australische zee op om tonnen makreel en roodaas te vangen. Tony Burke, de Australische minister van Milieu kan het mega vissersschip niet tegenhouden omdat de regelgeving niets zegt over het formaat van de boot. Het enige criteria is dat Margiris zich aan haar quotum moet houden.

Een waarnemer van het ministerie gaat mee op het schip om in de gaten te houden of de vangst volgens de regels verloopt. De kritiek die milieuorganisaties hebben is vooral de bijvangst die dit soort grote schepen met zich meebrengt. Dolfijnen en zeeleeuwen zouden verstrikt raken in de netten omdat ze afkomen op de vangst.

Margiris heeft aangekondigd dat er luiken in de netten zitten die opgegooid kunnen worden als andere zeedieren er in verstrikt raken. Ook zijn er camera’s aan boord geïnstalleerd en de waarnemer houdt 24 uur per dag toezicht. Burke meent dat zodra er toch sprake is van bijvangst de supertrawler direct haar werk moet staken.

Milieuorganisaties zijn er nog steeds niet gerust op. Ze vinden dat Margiris onder geen enkele voorwaarde de zee op mag. De Margiris zou volgens hun informatie de Europese en Afrikaanse zee al hebben leeggevist en het opgelegde quotum negeren. De supertrawler vangt tienduizenden makreel en roodaas op een dag.
Natuurorganisaties zijn bang dat de Margiris zoveel vis vangt dat andere soorten vis verdwijnen omdat er niets meer voor hen overblijft om op te jagen. 

In Australië is net als in Nederland flink tegen de komst van het schip geprotesteerd. Vorige week nog probeerde actievoerders vanuit rubberen bootjes te voorkomen dat een loods aan boord van het schip kwam. 

De wetenschappelijke adviesgroep die de Australische overheid heeft geadviseerd in de zaak meent dat er niets aan de hand is, zolang Margiris zich aan het quotum houdt. Critici menen dat dit geen goed drukmiddel is omdat zo alleen achteraf geoordeeld kan worden wanneer de schade al is aangericht. 

NRC: Omstreden Nederlandse supertrawler mag wel vissen in Australië 

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)