30

Omstreden PVV-kandidaat terug op kieslijst Eerste Kamer

Gidi Markuszower trok zich in 2010 terug van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen na brandbrief AIVD

De PVV heeft een omstreden kandidaat – die zich in 2010 terugtrok voor de Tweede Kamerverkiezingen – opnieuw op de kieslijst gezet. Gidi Markuszower staat op de vijfde plek van de PVV-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Markuszower bleek in 2008 te zijn opgepakt voor het dragen van een vuurwapen op een openbaar evenement, daarnaast zou hij volgens de AIVD informatie hebben overgedragen aan buitenlandse mogendheden.

In 2010 stuurde toenmalig demissionair minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, CDA) een brief met belastende informatie over Markuszower aan PVV-leider Wilders, waarin Markuszower een ‘risico voor de integriteit van Nederland’ werd genoemd. Hij zou betrokken zijn geweest bij een organisatie die informatie doorspeelde aan ‘een buitenlandse mogendheid’ en contact hebben gehad met medewerkers van een buitenlandse inlichtingendienst. Volgens bronnen van NRC zou het om Israël en de Mossad gaan.

Hoewel Markuszower de aantijgingen in de brief ‘absurd’ noemde, trok hij zich toch terug omdat de toestand te schadelijk zou zijn geworden voor de PVV. Buiten de arrestatie voor vuurwapenbezit en AIVD-beschuldigingen haalde de PVV’er ook het nieuws toen een privémail uitlekte, waarin hij stelde dat Joden die publiekelijk kritiek hebben op het Israëlische optreden tijdens de Gaza-oorlog, uit de Joodse gemeenschap verbannen zouden moeten worden.

Markuszower staat momenteel op nummer vijf van de PVV-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. De partij staat op negen zetels. De kandidatenlijst wordt aangevoerd door Marjolein Faber, die onlangs onder vuur kwam te liggen, omdat ze haar zoon had ingehuurd voor het bouwen en onderhouden van PVV-websites.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)