Laatste update 10:40
18

Omstreden ‘Trump van het oosten’ nieuwe Filipijnse president

Op de Filipijnen is de omstreden politicus Rodrigo Duterte verkozen tot nieuwe president van het land. Dat meldt Trouw dinsdag. Met 38 procent van de stemmen heeft Duterte zijn rivalen ver achter zich gelaten.

De 71-jarige Duterte, voormalig aanklager en burgemeester, neemt geen blad voor de mond. Hij doet geregeld homofobe uitspraken en liet na een groepsverkrachting in zijn stad eens weten het vooral jammer te vinden dat hij niet als eerst mocht. Zijn populariteit heeft hij te danken aan zijn harde optreden tegen misdadigers. Gedurende de campagne zegde hij toe ‘als een dictator’ de misdaad op de Filipijnen te zullen bestrijden. Ook beloofde hij voortaan ‘vijf misdadigers per week’ te zullen executeren.

Tijdens zijn periode als burgemeester van Davao City zijn doodseskaders aan het werk gegaan die misdadigers uit de weg ruimen. Het vermoeden bestaat dat Duterte achter de doodseskaders zit. Ook heeft Duterte toegegeven zelf ook mensen te hebben gedood. Dat hij toch zo populair is, heeft te maken met het feit dat Davao City in de twintig jaar dat Duterte er burgemeester was, een van de veiligste steden van het land is geworden. Eerder stond het bekend als moordhoofdstad van het land.

Zondagnacht besteedde John Oliver in zijn tv-programma Last Week Tonight aandacht aan Duterte, die ook wel ‘de Trump van het oosten’ wordt genoemd.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)