2

Omstreden uitzendbureau weer actief bij Nijmeegs bouwproject

Ondanks beschuldigingen van 'uitbuiting' leverde het Ierse uitzendbureau bouwvakkers voor groot waalproject in Nijmegen

Het uitzendbureau Atlanco Rimec, dat beschuldigd werd van ‘uitbuiting’ van buitenlandse bouwvakkers bij de A2 tunnel in Maastricht, heeft ook aan bouwbedrijf Dura Vermeer buitenlandse bouwvakkers geleverd voor het waalproject ‘i-Lent’


Net zoals in Maastricht werd ook in Nijmegen haast duizend euro ingehouden voor huisvesting en logistiek, waardoor de buitenlandse arbeiders minder overhouden dan het wettelijke minimumloon. Dit blijkt uit loonstrookjes in het bezit van ZEMBLA. Ook zijn er Portugese arbeiders die meer uren maakten dan wettelijk is toegestaan.

Opnieuw sprake van uitbuiting
Op de loonstrookjes, uit de periode april 2013 tot eind 2014, blijkt dat de buitenlandse bouwvakkers ook in Nijmegen maandelijks 937,50 moeten afdragen, precies dezelfde afdrachten als in Maastricht. Uit de loonstroken blijkt ook dat verschillende arbeiders bij het project in Nijmegen meer uren maken dan wettelijk is toegestaan. De Portugees Teodore Homem werkte in Nijmegen voor Rimec en hij moest vaak overwerken: ‘Als het werk af moet dan gaat de Nederlander gewoon naar huis. Wij moeten dan het werk afmaken. Op ons staat meer druk.’ Uit de loonstrook van Teodore Homen blijkt dat hij in april 2013 wekelijks meer dan zestig uur werkte, in totaal 249 uur.

In een reactie zeggen opdrachtgever van i-Lent Gemeente Nijmegen en bouwer Dura Vermeer dat ze Rimec recentelijk om opheldering hebben gevraagd: ‘Aangezien een officiële reactie van Rimec uitbleef, heeft i-Lent per 30 maart het contract met Rimec ontbonden’. Dura Vermeer is niet van plan om een deel van de inhoudingen terug te betalen aan de Portugese bouwvakkers: ‘De inhouding op het loon van de werknemers is uitgevoerd door Rimec, buiten het zichtveld en buiten verantwoording van i-Lent.” Met betrekking tot de overuren meldt Dura Vermeer dat er slechts twee werknemers zijn die overuren hebben gemaakt.

Nieuw bedrijf 

In Nijmegen werken ze sinds april met een nieuw bedrijf, Oradeo, dat volgens gemeente Nijmegen en Dura Vermeer geen relatie heeft met Rimec. Maar volgens verschillende bronnen die ZEMBLA spreekt klopt dat niet. Oradeo is volgens Werner Buelen van de Europese bouwbond, een voortzetting van Rimec onder een andere naam: ‘Ik denk dat wij met grote graad van zekerheid kunnen zeggen dat het zeker dé nieuwe onderneming is’.

Atlanco Rimec

Atlanco Rimec is een Iers bedrijf dat door heel Europa Poolse en Portugese arbeiders aanbiedt. Het bedrijf is omstreden in het buitenland vanwege het niet afdragen van sociale premies. In Nederland kwam het in opspraak bij de bouw van de A2 tunnel in Maastricht. Nadat Rijkswaterstaat de tunnelbouwers Strukton en Ballast Nedam aangesproken had op de hoge inhoudingen, kwam een commissie met de aanbeveling een groot deel van de inhoudingen terug te betalen. Dat is inmiddels ook gebeurd. Begin dit jaar heeft inspectie ISW, Structon en Ballast Nedam, een boete opgelegd voor het niet naleven van de arbeidstijdenwet in Maastricht.

Maastricht en Nijmegen zijn slechts twee van de meer dan vijftig Nederlandse bouwprojecten waar Atlanco Rimec de laatste zeven jaar bij betrokken was. Dit blijkt uit een interne projectenlijst van Rimec die in handen is van ZEMBLA. 

Meer hierover weten? Kijk vanavond naar ZEMBLA om 20:25 op VARA NPO 2. 

Geef een reactie

Laatste reacties (2)