Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omstreden vondelingenkamer komt er toch

  •  
27-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Muller_300.jpg
Teeven vindt vondelingenkamer 'uitlokken' ... Initiatiefneemster: We voorkomen hiermee juist misdrijven
Barbara Muller, initiatiefneemster van het ‘Babyhuis’ opent ondanks kritiek van staatssecretaris Teeven toch haar vondelingenkamer. Het initiatief lijkt op het ‘babyluikje’ in Duitsland en België waar moeders anoniem hun baby kunnen achterlaten. Als het aan Muller ligt krijgen Nederlandse moeders die mogelijkheid vanaf september ook, alleen dan niet via een luikje, maar een kamer in Dordrecht.
De vondelingenkamer wordt ingericht voor moeders die radeloos zijn en niet meer voor hun kind kunnen zorgen. Vaak gaat het om moeders die hun kind zelf ter wereld hebben gebracht. In de kamer kunnen ze hun kind achterlaten. Dit kunnen ze anoniem doen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om hun gegevens achter te laten.
Je baby te vondeling leggen is in Nederland strafbaar omdat je een kind in hulpeloze toestand niet mag achterlaten en vanwege het afstammingsrecht, het recht van het kind om te weten waar hij vandaan komt. In Pauw & Witteman vertelt Muller dat er een mogelijkheid moet zijn om anoniem je kind af te staan. Simpelweg omdat het recht op leven van het kind volgens haar groter is dat het afstammingsrecht.
Staatssecretaris Teeven vindt de Vondelingenkamer een slecht idee omdat daarmee te vondeling leggen wordt uitgelokt. Ook vreest hij daarmee dat steeds meer moeders hun kinderen zelf, zonder de hulp van een verloskundige, ter wereld brengen.
In Nederland is er geen schatting hoe groot de groep radeloze moeders is die anoniem van hun kind af willen. Met haar initiatief hoopt Muller dit aantal in kaart te brengen, maar bovenal deze groep moeders een uitweg te bieden. Bijvoorbeeld voor moeders die zwanger zijn geworden door incest of waarbij eerwraak in het spel is. Met haar babyhuis wil ze ook een handreiking doen naar ouders die ‘tijdelijk’ geen uitweg meer zien om voor hun baby te zorgen. “Op die manier zijn we bureau Jeugdzorg nog net een stapje voor.”
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1 of 2 te vondeling gelegde baby’s levend gevonden. Ook komt het voor dat baby’s nooit worden gevonden omdat ze door de ouders ergens begraven worden. Jaarlijks worden ongeveer 5 te vondeling gelegde baby’s dood aangetroffen. 
België en Duitsland kennen als een soortgelijk initiatief. Daar kunnen baby’s in een luikje worden achtergelaten. In België leverde dat de afgelopen tien jaar 5 kindjes op. In Duitsland zijn er 100 luikjes waar de afgelopen tien jaar zo’n 500 baby’s zijn gebracht. Een derde van deze moeders komt terug op te beslissing. In de meeste gevallen gaat het om moeders die vanwege hun huidige omstandigheden geen mogelijkheden hebben om voor hun baby te zorgen.
Muller hoopt in mei haar vergunning te krijgen voor het babyhuis en in september open te kunnen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.