Laatste update 16:29
4

Omwonenden Dupont-fabriek vrezen voor gezondheid

Het lijkt wel een scene uit Erin Brockovich, het interview van AD met omwonenden van chemieconcern DuPont in Dordrecht. Zij werden jarenlang via de lucht blootgesteld aan de stof C8 (perfluoroctaanzuur). Ben en Annelies Stam wonen amper 200 meter van de fabriek vandaan. Bij hun buren Jan en Ineke, die een paar straten verderop wonen, werden hoge concentraties C8 in het bloed aangetroffen. C8 wordt door wetenschappers met een reeks kwalen in verband gebracht, zoals hoog cholesterol, een vergrote lever, nier- en schildklierkanker. Nu vraagt iedereen zich af. Hoe zit het met ons?

8 maanden geleden kreeg Ben (53) een hartinfarct:

Nu vraag ik me af of het door C8 kwam. Een buurman van hier, die was ook net 50 toen hij een hartinfarct kreeg. En nu heeft hij kanker. Overal gaan mensen dood, maar hier zijn het er wel heel veel. En ze zijn jong.

Annelies vertelt:

We sliepen altijd met de ramen open. Wisten wij veel wat er gebeurde? Of wat die witte stof was, die op de auto lag, net als bij de buren. We wisten wel dat het een chemisch spulletje was, maar niet over dat goedje C8. En nu? Nu vragen we ons af wat er in ons bloed zit. En wat het met onze gezondheid heeft gedaan.

In het Albert Schweitzerziekenhuis worden ze inmiddels overspoeld met aanvragen van mensen die ook hun bloed willen laten onderzoeken. Medisch directeur Warry van Gelder van het Result Laboratorium:

Gisteren hebben we al 36 buisjes naar het lab in Bremen verzonden en er liggen meer dan 300 aanvragen. Ze zijn van omwonenden en van mensen die in de buurt van de fabriek werken. Mensen willen duidelijkheid.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dacht tot voor kort dat in het slechtste geval bij omwonenden waardes van 10 microgram per liter bloed zouden voorkomen. Dat was al meer dan toelaatbaar, maar uit onderzoek van het AD blijkt dat bij omwonenden waardes van wel 83,6 microgram en 28,3 microgram werden gemeten. Bovendien ging het RIVM uit van een gebied rondom de fabriek, terwijl de door het AD onderzochte omwonenden wonen buiten die zone wonen.

Net als in de film Erin Brockovich bleek het bedrijf al veel langer twijfels te hebben over de veiligheid van de stof. Bloedtests uitgevoerd onder het personeel werden echter nooit gedeeld met de toenmalige Arbeidsinspectie (nu Inspectie SZW), die inmiddels een eigen onderzoek heeft aangekondigd.

Jan van Genderen, de omwonende bij wie zeer hoge concentraties van C8 in het bloed werden aangetroffen is woest:

Dat er nooit iets tegen ons is gezegd, daar ben ik het meest kwaad om.

Ook in de Tweede Kamer neemt de bezorgdheid toe. Een Kamermeerderheid vroeg gisteren om een debat over de resultaten van Jan en Ineke, en wil ook op korte termijn een brief van de staatssecretaris over de resultaten. SP-Kamerlid Eric Smaling:

We zien nu dat niet alleen werknemers van de fabriek gevaar hebben gelopen, maar ook anderen. De uitslagen van mevrouw Van Genderen zijn zorgwekkend. Wat zegt dat over wat er met andere mensen in het gebied is gebeurd? Daar willen we het met de staatssecretaris over hebben.

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (4)