11

Onbekende man knielt op Trumps feestje zonder footballspelers

Bij het spelen van het Amerikaanse volkslied op Donald Trumps last-minute ‘Viering van Amerika’ feestje, besloot een aanwezige man te knielen op het gazon van het Witte Huis. De viering was door Trump op het allerlaatste moment in het leven geroepen, nadat hij eigenlijk het winnende American Footballteam van de Superbowl de Philadelphia Eagles zou ontvangen, maar die hadden daar helemaal geen zin in.

Het is in de Verenigde Staten traditie dat winnaars van de diverse grote sportcompetities op bezoek gaan bij de Amerikaanse president. Tussen de spelers van de NFL, de football-competitie, en Donald Trump botert het echter al sinds het begin van diens presidentschap niet. Nadat Colin Kaepernick in 2016 knielde tijdens het volkslied uit protest tegen politiegeweld tegen en discriminatie van zwarte Amerikanen, volgden steeds meer footballspelers zijn voorbeeld. Dat leidde tot zware kritiek vanuit het Witte Huis en uiteindelijk besloot de NFL onlangs dat het voor spelers niet langer toegestaan is te knielen tijdens het volkslied.

Trump had evengoed volgens traditie de Philadelphia Eagles, waarvan de spelers overigens niet knielden (hoewel sommigen wel een vuist in de lucht staken), uitgenodigd voor de jaarlijkse viering van het succes. Daarop lieten de meeste spelers direct weten helemaal niet van plan te zijn bij Trump op visite te komen. Zo’n tien spelers overwogen wel te gaan, maar dat was tegen het zere been van Trump, die gelijk het hele evenement afzegde en er zijn ‘Viering van Amerika’ feestje voor in de plaats gaf.

Wie de knielende man op het gazon is, is onbekend. Direct na zijn protestactie stond hij op en verliet het terrein.

Op dit moment wordt in Amerika de finale gespeeld van de NBA, de basketbalcompetitie. LeBron James, ster van finaleploeg Cleveland Cavaliers, liet van de week al weten dat wie de finale ook wint, geen van de ploegen van plan is om bij Trump langs te gaan. Stephen Curry, ster van de andere finaleploeg Golden State Warriors gaf James daarop gelijk. De Warriors werden vorig jaar kampioen, ook toen sloegen zij de uitnodiging van Trump af. Trump trok daarop met veel vertoon de uitnodiging weer in, wat hem op hoon van Le Bron James kwam te staan:

Trump

Geef een reactie

Laatste reacties (11)