Laatste update 13:58
45

Ondanks meeste stemmen Nourdin El Ouali van Nida niet ‘Beste Raadslid’

Nida-raadslid Nourdin El Ouali heeft ondanks het behalen van veruit de meeste publieksstemmen, niet de verkiezing voor Beste Raadslid gewonnen. De titel ging naar Amsterdamse Partij voor de Dieren raadslid Johnas van Lammeren. De verkiezing werd georganiseerd door campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, de Volkskrant en WNL.

De uitslag kwam voor de helft uit publieksstemmen en voor de helft uit een jury-rapport. De vakjury schrijft: ‘Van Lammeren wordt in de raad en daarbuiten door velen geroemd voor zijn werk. Hij is niet alleen een man van ideeën, maar brengt die in de raad ook tot leven.’

Er kon dinsdagavond, nadat de website enige dagen offline was, weer drie kwartier gestemd worden. De website van Beste Raadslid was offline gehaald na een anti-moslimactie van GeenStijl. GeenStijl riep zonder toestemming op om massaal op genomineerde CDA’er Rick Brink te stemmen. Volgens het rechtse blog mochten  ‘de moslims’ de verkiezing niet winnen. Als tegenactie werd er massaal op sociale media opgeroepen om op El Ouali te stemmen. Zo haalde El Ouali uiteindelijk wel de meeste stemmen.

Regisseur Abdelkarim El-Fassi plaatste op woensdagochtend een verslag van de uitslagavond op Facebook:

Eenmaal aangekomen in Paradiso geloofde ik niet wat ik zag en hoorde. Nourdin moest zich opnieuw een groot deel van de uitzending verantwoorden voor de tweet die hij niet introk. Sterker nog, het werd een aanval op hem. De presentator bagatelliseerde zelfs de 500 kinderen die tijdens het GAZA bombardement werden vermoord. De andere raadsleden werden om hun mening gevraagd, terwijl ze zich er eigenlijk niet mee wilden bemoeien.

De presentator was er hoe dan ook op uit om Nourdin in een hoek te duwen. Aan te vallen op een tweet waar hij al uitgebreid over gesproken heeft bij PAUW. De uiteindelijke winnaar mocht het hebben over hoe hij als raadslid erin slaagde om plastic uit de grachten te vissen en milieuvervuilende ballonnen heeft verbannen. Nourdin mocht het vooral hebben over een tweet die door extreemrechts is gebruikt om hem te demoniseren. Niet over zijn honderden moties. Niet over het feit dat hij ervoor heeft gezorgd dat er 15 miljoen extra euro voor armoede is uitgetrokken. Etc.

De spanning in de zaal was te voelen. Wat een feest had moeten zijn, werd een poging om Nourdin, een man die al 8 jaar in de raad zit, te reduceren tot een tweet die al uitgebreid besproken is menig TV-programma en opiniepagina. Het was tenenkrommend.

El Fassi vraagt zich af of Nida wel een eerlijke kans heeft gekregen:

Bovendien is Wakker Nederland een van de organisatoren. Daar zat de twijfel vanaf het begin. Hetzelfde podium waar Afhsin Ellian NIDA aanhangers een week daarvoor “NEO-NAZI’S” noemde. Hetzelfde platform waar Wierd Duk NIDA “staatsgevaarlijk” mocht noemen. Zonder van repliek gediend te worden in beide uitzendingen.

Er zijn in totaal 80183 uitgebracht. In de finale haalde El Ouali 3496 stemmen, en Van Lammeren slechts 612 stemmen.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)