Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ondergang DSB schuld van oprichter Scheringa

  •  
19-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
scheringa300.jpg
Curatoren: DSB-oprichter Dirk Scheringa veroorzaakte zelf ondergang, had onvoldoende kennis van zaken en luisterde niet naar anderen
DSB-curatoren hebben dinsdag de resultaten van het onderzoek naar de ondergang van de bank gepresenteerd. Wat blijkt? Het was allemaal de schuld van DSB-oprichter Dirk Scheringa zelf. Scheringa drukte te veel zijn zin door, ook al had hij geen kennis van zaken. Bovendien stopte hij zijn vingers in zijn oren wanneer hij door financieel beter onderlegde medebestuurders werd gewaarschuwd.
Volgens de curatoren ging DSB ten onder aan een gebrek aan kennis en inzicht bij het bestuur. Ook was er onvoldoende toezicht van zowel De Nederlandsche Bank (DNB) als de eigen raad van commissarissen.
Hij hield zich vooral bezig met zijn eigen hobby’s, kunst en sport, waar hij geld in stak ‘zonder realistische financiële planning’.
De zorgplicht aan klanten en de naleving van bankenregels werden ondergeschikt gemaakt aan de commercie. Dat ondermijnde het vertrouwen in DSB en leidde in het najaar van 2009 tot negatieve publiciteit en een run op de bank. Hoewel die bankrun het faillissement van DSB inleidde, zien de curatoren die niet als een oorzaak.
De rechter-commissaris en de schuldeisers buigen zich nog over het rapport. Aan de hand daarvan wordt uiteindelijk bepaald of schadeclaims mogelijk zijn.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.