Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Geen Amerikaanse grenscontroles op Schiphol'

  •  
31-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20891027432_b84db6413a_k
Er zullen geen Amerikaanse grenscontroles op Schiphol komen. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders liet dinsdagmiddag weten dat Nederland de onderhandelingen daarover met de Amerikanen heeft gestaakt.
Vorig jaar werd bekend dat Nederland en de VS in onderhandeling waren over grens- en douanecontroles op Schiphol, uitgevoerd door de Amerikanen. Nu de regering van president Trump een inreisverbod heeft ingesteld voor reizigers uit zeven islamitische landen, wilde GroenLinks-leider Jesse Klaver weten of die gesprekken worden voortgezet.
“Het spreekt voor zich dat de Nederlandse regering in het licht van de huidige situatie die onderhandelingen heeft opgeschort,” antwoordde Koenders daarop. Hoewel de GroenLinks-fractie, alsook die van D66, tevreden was over het antwoord van de minister, was er ook onvrede omdat de oppositiepartijen graag antwoord van premier Rutte wilden hebben. Die was echter niet aanwezig.
De Amerikanen zouden al op Schiphol een uitreiscontrole gaan uitvoeren, zodat in de Verenigde Staten geen extra controle meer nodig was. Onlangs nog liet Mark Rutte weten dat de gesprekken daarover nog wel twee jaar konden duren.
Klaver had van de minister geëist dat op Nederlands grondgebied nooit discriminatie plats zal vinden. “En dat we nooit aan dit besluit zullen hoeven meewerken”, aldus Klaver over de moslimban van Trump. De reactie van de minister is stevig en laat weinig over tot de verbeelding:
“De Nederlandse regering wijst het besluit van Trump af. Het druist in tegen al onze normen en waarden. Religie mag nooit een reden zijn om mensen te weren.”
Klare taal van premier Rutte blijft vooralsnog uit. Hij liet afgelopen zondag weten dat hij Trumps moslimba ‘betreurt en afwijst’, maar dat was voor veel partijen onvoldoende. Zo roept de PvdA de premier op tot ‘moreel leiderschap’. Ook GroenLinks en D66 willen dat Rutte het discriminerende beleid van Trump scherper veroordeelt.
In de tussentijd is nog niet duidelijk wat de gevolgen van het inreisverbod zijn voor reizigers met een dubbele nationaliteit; een Nederlandse en één uit één van de verbannen landen. Het Verenigd Koninkrijk heeft een uitzonderingspositie voor zichzelf bedongen: inwoners van het VK met een dubbele nationaliteit mogen de VS wel in. Koenders probeert nu samen met Duitsland en andere Europese landen “gezamenlijk op te komen voor onze mensen met een dubbele nationaliteit”.
Of de opschorting van de onderhandelingen met de VS over Nederlandse grenscontroles nu ook betekent dat KLM per direct staakt met het weigeren van reizigers met een geldig visum, is niet duidelijk.
De zes op Schiphol gestrande Iraniërs kunnen volgens mensenrechtenadvocaten Wil Eikelboom en Marq Wijngaarden zonder problemen naar Boston vliegen.
‘Alle zes Iraniërs hebben geldige papieren’, aldus Wijngaarden. ‘KLM kan ze dus zonder problemen naar Boston (in de staat Massachusetts) laten vliegen.’ Een rechtelijke uitspraak in de staat Massachusetts van 29 januari stelt dat iedereen die zonder het decreet van Trump het land was toegelaten, nu alsnog binnen moet kunnen komen. In de uitspraak staat specifiek dat passagiers met een immigrantenvisum meoten worden toegelaten. Vier van de zes Iraniërs hebben zo’n visum.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.