49

Onderhandelingen Amsterdam zitten weer muurvast

GroenLinks weigert te onderhandelen met D66, VVD en SP ... Ook SP haakt af

We zijn ruim twee maanden verder sinds de gemeenteraadsverkiezingen, maar de gemeente Amsterdam zit nog steeds zonder nieuw college. Het lukt maar niet om een coalitie te vormen. Dinsdag werd bekend dat de Amsterdamse fractie van GroenLinks weigert te onderhandelen met D66, VVD en SP, zoals verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) maandag hadden voorgesteld.

Volgens de verkenners ligt het meest voor de hand om een college te onderzoeken van D66, VVD, SP en GroenLinks, maar nog voordat de partijen überhaupt met elkaar om de tafel gaan zitten, weigert GroenLinks de samenwerking. Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink wil dat eerst andere opties worden onderzocht. Volgens hem zou uit de gesprekken met de acht fractievoorzitters met de verkenners zijn gekomen dat ook een brede linkse coalitie tot de mogelijkheid behoort.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte had het niet aan zien komen en noemt het besluit ‘ontzettend jammer’. “Het verbaast me ook, want tegenover de verkenners had GroenLinks voor geen enkele combinatie een blokkade opgeworpen.”

AT5 schrijft dat ook de SP nu niet meer wil praten. Partijleider Laurens Ivens zou hebben verklaard dat praten met D66 en de VVD ‘niet aan de orde’ is.

Amsterdam leek tot vorige maand een coalitie met D66 en GroenLinks te krijgen. In twee weken tijd kwamen de partijen met een gezamenlijke proeve van een program, ofwel een ‘hervormingsagenda’. Achteraf bleek dat die agenda op verschillende manieren te lezen is. Bovendien is D66 vastberaden met de VVD te besturen, terwijl GroenLinks een dergelijke coalitie te rechts vindt.

AT5: ‘GroenLinks gaat niet onderhandelen met SP, VVD en D66’

Geef een reactie

Laatste reacties (49)