55

Onderhandelingen over Griekse steun van start

Het sein staat op groen: de gesprekken over het driejarige Europese steunplan aan Griekenland kunnen beginnen 

Nu de Duitse Bondsdag ook akkoord is gegaan met onderhandelingen over een steunplan heeft de Europese Commissie nu het mandaat om gesprekken te gaan beginnen

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem kan opgelucht adem halen: de onderhandelingen over Griekse steun, kosten circa 86 miljard euro, kunnen beginnen. Zoals het er nu uitziet zullen de onderhandelingen enkele weken in beslag nemen. Tot die tijd is er een noodkrediet, van 7 miljard, beschikbaar gesteld zodat Griekenland in de tussentijd kan voldoen aan de betalingen en de bankensector draaiende kan houden.

In een reactie, op de start van de onderhandelingen, liet europgroepvoorzitter Dijsselbloem al weten:

Deze overeenkomst biedt een kans om de Griekse economie weer op de rails te zetten.

Wel benadrukte Dijsselbloem dat het tijd gaat kosten voor het vertrouwen tussen de eurolanden en Griekenland herstelt is.

Schuldenverlichting

Een heet hangijzer, van veel Europese parlementen, is een eventuele schuldenverlichting voor Griekenland. Toch is dit wel bespreekbaar tijdens de onderhandelingen kondigde vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis vrijdag aan. Ook IMF baas, Christine Lagarde, is het daarmee eens. Een financieel reddingsplan is niet levensvatbaar zonder schuldenverlichting, aldus Lagarde.

AD.nl: Onderhandelingen over Griekse steun beginnen
Foto cc: EU Council Eurozone

Geef een reactie

Laatste reacties (55)