16

Onderhandelingen over verhuurdersheffing op scherp binnen PvdA

Kabinet in de problemen als verhuurdersheffing niet doorgaat ... Vicepremier Asscher bemiddelt in de kwestie

PvdA-Eerste Kamerlid Adri Duyvesteijn dreigt als enige van de fractie tegen de verhuurdersheffing voor woningcorporaties te stemmen. Op dit moment zijn er 38 stemmen voor de verhuurdersheffing en 37 tegen. Maar als Duyvesteijn tegenstemt, gaat het plan niet door en dat levert een probleem op voor het kabinet.

Dat schrijft NOS dinsdag. De verhuurdersheffing is opgenomen in het woonakkoord van VVD en PvdA met D66, ChristenUnie en SGP. De bedoeling van de heffing is dat verhuurders via een belasting 1,7 miljard euro gaan inbrengen in de schatkist. De heffing is een belastingmaatregel waarbij een verhuurder met meer dan tien huurhuizen extra gaat betalen. Volgens de partijen die het plan hebben goedgekeurd, hebben de corporaties genoeg geld om mee te betalen aan de bezuinigingen. Bovendien is de gedachte achter het plan dat de verhuurdersheffing zal leiden tot een betere doorstroming van woningen.

Maar Adri Duyvestijn denkt daar anders over. Hij vindt dat het geld bij de coöperaties moet blijven zodat ze het kunnen investeren in de leefbaarheid van hun wijken.

De uitslag van de stemming hangt dus af van Duyvesteijn en dat baart het kabinet zorgen. Vicepremier Asscher bemiddelt nu in de zaak. Volgende week praat de PvdA-fractie over de heffing en een week later is de plenaire behandeling.

CC foto: The_Riel_Thing

Geef een reactie

Laatste reacties (16)