30

Onderhandelingen over walvisvaart mislukt

Walvisjagende landen zullen moratorium aan hun laars blijven lappen

De onderhandelingen over beperkte hervatting van de commerciële walvisvaart zijn stopgezet. Dat melden aanwezigen van de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC). De voor- en tegenstanders konden het niet eens worden. Een voorstel van IWC-voorzitter Christián Maquieira waarin beperkt walvissen zouden mogen worden gevangen is afgeschoten.

In het voorstel van Maquiera zouden de walvisvarende landen Japan, Noorwegen en IJsland zich committeren aan de IWC. In ruil daarvoor zouden zij de komende tien jaar beperkt commercieel op walvissen kunnen jagen, waarbij de IWC de quota vaststelt. Dat schrijft NRC Handelsblad woendag.

Waarnemend IWC-voorzitter Anthony Liverpool zei dat “de fundamentele posities erg ver van elkaar verwijderd blijven”. Wat er feitelijk op neerkomt dat de status quo wordt gehandhaafd. Er is een moratorium, de walvisvarende landen zullen dat aan hun laars blijven lappen en ieder jaar zullen er meer walvissen worden gevangen.

Het congres van de IWC, dat dit jaar in het Marokkaanse Agadir wordt gehouden, gaat ook gewoon door. Er zal over andere onderwerpen worden gesproken.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)