Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

&... 'Onderkant van de samenleving' krijgt eigen blad

  •  
19-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-Voedselbank300_01.jpg
Zesjarige deelt prijzengeld met minderbedeelden, Taliban wil bereikbaarheid verbeteren, Syrië belooft wéér beterschap, Nazi-feestende Britse parlementariër bestraft en Facebook klaagt Mark Zuckerberg aan
Meer nieuw van vandaag
Kerstgedachtes
“Alle mensen die (tijdelijk) moeite hebben om zich in onze snelle, complexe maatschappij staande te houden”, die hebben vanaf morgen een eigen blad.  In een oplage van 32.000 stuks verschijnt dinsdag het nieuwe magazine ‘Ja! Het blad dat omhoog kijkt’. Het tijdschrift wordt gratis verspreid door voedselbanken, in verzorgingshuizen, door Humanitas en Resto’s Van Harte. Volgens (mede)initiatiefnemer Sander de Kramer is het blad hard nodig: “We merken nog steeds dat heel veel mensen die in armoede leven, de weg naar de instanties niet kunnen vinden. Met dit magazine hopen wij hun de weg te wijzen.” ( BNR )
Een zesjarige jongen in Amerika doet op zijn eigen manier iets voor de minderbedeelden. Aiden Moe uit Bryant (South Dakota) won duizend dollar en kocht daarmee een honderdtal ‘Pillow Pets’, kussens in de vorm van huisdieren, Deze deelde hij uit in het Ronald McDonald Huis in Sioux Falls. Het Huis wordt gebruikt door families van wie de kinderen in het ziekenhuis verblijven. De kleine Aiden ontving onlangs zelf een ‘Pillow Pet’, toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis. ( AD )
Zwakke pogingen
Aan de andere kant van de wereld dacht een wat meer omstreden gezelschap ook eens een handreiking te doen. De Afghaanse Taliban denken erover om een kantoor te openen om hun bereikbaarheid te verbeteren. Dat zegt tenminste Arsala Rahmani, lid van de raad die tussen de Taliban en de regering in Kabul bemiddelt. 
Na de moord op de belangrijkste onderhandelaar, oud-president Burhanuddin Rabbani in september en een reeks aanslagen sloot president Hamid Karzai toenadering tot de Taliban uit, zolang de beweging niet over een adres beschikt waar hij contact met hen kan opnemen. Het beoogde kantoor komt in een islamitisch land. ( VK )
Meer ‘goodwill’ komt er ook uit Syrië. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem laat maandag weten dat de regering heeft ingestemd met een (zoveelste) vredesplan van de Arabische Liga. Hij zegt dat Syrië waarnemers toestaat, troepen terugtrekt uit stadscentra en politieke gevangenen zal vrijlaten.
De oppositie trapt er ook deze keer niet in. De Syrische Nationale Raad, een koepel van oppositiegroepen, zegt dat Damascus het plan alleen heeft aanvaard om te voorkomen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich gaat buigen over het geweld in Syrië. ( De Pers )
Gerechtigheid
Dat het koketteren met foute regimes nog steeds not done is, heeft de conservatieve Britse parlementariër Aidan Burley vorige week al bewezen. Bij bood zijn excuses aan voor zijn aanwezigheid op een vrijgezellenfeest met het thema ‘nazi’. Maandag is bekend geworden dat hij hiervoor ook nog gestraft wordt. Hij is ontslagen als parlementair secretaris van de minister van vervoer. ( Trouw )
Facebook, tot slot, zoekt ook stukje gerechtigheid. Een Israëlische internetondernemer genaamd Rotem Guez heeft als publiciteitsstunt zijn naam veranderd in Mark Zuckerberg – de naam van de opichter van de bekende sociale netwerksite. 
Facebook is niet onder de indruk en heeft de man van zijn site geblokkeerd en voor het gerecht gesleept. De Israëlische Zuckerberg heeft daarop Facebook weer voor de rechter gedaagd, omdat het bedrijf hem ten onrechte de toegang tot hun website zou ontzeggen.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.