85

Ondernemers strijden tegen honger

Vijftig ondernemers in Nederland willen op een zakelijke manier de honger uit de wereld helpen

Een groep van vijftig ondernemers die een einde willen maken aan honger in de wereld, hebben een plan opgesteld waardoor over zeven jaar mensen in het West-Afrikaanse land Benin geen honger meer zullen lijden. Volgens het ambitieuze plan volgt na West-Afrika de wereld.

De ondernemers, waaronder Van Dobbe, Auping en NPM Capital, willen mensen vooral weer zelfvertrouwen geven. De ondernemers hebben een gezamenlijke hulporganisatie opgericht ‘The Hunger Project’, waarmee een einde gemaakt moet worden aan honger in de wereld.

In het kader van het oude gezegde “geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag – leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven” willen de ondernemers de bevolking weer zelfredzaam maken.

De Hunger Project heeft jaarlijks 1 miljoen euro nodig om het project te doen slagen. Van het geld moeten onder andere openbare gebouwen worden neergezet. Het geld wordt vooral bij ondernemers gezocht. In ruil voor 10.000 euro per jaar, voor minimaal vier jaar, kunnen bedrijven meedoen. Voor de ondernemers staat er geen financiële winst tegenover, maar de investeerders kunnen wel hun sociale imago versterken en krijgen een netwerk van collega-ondernemers waar ze zaken mee kunnen doen.

De initiatiefnemers van The Hunger Project hebben zelf nog wel eisen. Zo moeten vrouwen de leiding geven aan de opgestelde programma’s. Carel van Bemmelen, één van de leidinggevenden van de groep ondernemers, verklaart:  “Het is niet zo dat Nederlandse hulpverleners gaan bepalen hoe het moet […] Maar als dat niet wordt geaccepteerd, doen we niets.” Van Bemmelen gelooft dat vrouwen de stabiele factor zijn van de samenleving in Afrika.

Zzib: Ondernemers pakken honger in wereld aan

cc-foto: Brian Kelley

Geef een reactie

Laatste reacties (85)