8

Onderscheiding voor journalisten die toeslagenaffaire onthulden

De journalisten brachten naar buiten dat de Belastingdienst ouders jarenlang bestempelde als fraudeurs.

Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) zijn samen verkozen tot Journalist van het Jaar 2019. Zij nemen de prijs in ontvangst voor hun onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

Villamedia eert met deze prijs ieder jaar één of meer journalisten voor een uitzonderlijke prestatie in het voorgaande jaar. Jurylid Klaske Tameling maakte de winnaars bekend in Spraakmakers op NPO Radio 1. Volgens Tameling waren de juryleden het unaniem eens.

De journalisten brachten naar buiten dat de Belastingdienst ouders jarenlang bestempelde als fraudeurs. Toeslagen werden onwettig stopgezet en teruggevorderd. De Belastingdienst hield daarbij structureel informatie achter in rechtszaken tegen gedupeerde ouders. Als gevolg van het toeslagenschandaal trad staatssecretaris Snel van Financiën al eerder af.

Klein voelt zich trots, maar is ook wat overdonderd door de prijs. “Het is toch eervol. En een erkenning voor het belang van de journalistiek”, zei hij in Spraakmakers. “In dit geval voel je je ook bondgenoot van ‘gewone’ mensen.”

Kleinnijenhuis was helemaal niet bezig met het winnen van een prijs. “We zijn de afgelopen maanden zo druk bezig geweest en we hebben veel tijd en moeite in het onderzoek gestoken. Op het moment dat je hoort over de prijs heb je niet eens door hoe groot het onderzoek eigenlijk is geworden.”

Begin februari wordt de prestigieuze prijs uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen Joris Luyendijk, Antoinette Hertsenberg en Bas Haan.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)