Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderweis onder fuur

  •  
21-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aapnootmies300.jpg
VU versimpelt tentamens om slagingspercentage te verhogen... 2200 MBO-scholen geven te weinig les... Staatssecretaris dreigt Hogeschool Windesheim met sluiting... 
Op de dag dat scholieren op het Museumplein protesteren tegen de urennorm die de minister heeft opgelegd, ligt ook het hoger en middelbaar onderwijs in Nederland ligt flink onder vuur. Een universitair docent van de Vrije Universiteit Amsterdam zegt dat tentamens met opzet worden versimpeld. Windesheim wordt met sluiting bedreigd en MBO-leerlingen klagen over afwezige docenten.
In een gesprek met BNR  geeft Gijs Schumacher, docent aan de VU Amsterdam aan dat tentamens regelmatig simpeler worden gemaakt. Motief van de universiteiten hiervoor is simpel: hoe meer studenten slagen hoe meer geld een universiteit krijgt, stelt Schumacher. Hij geeft een voorbeeld van zijn eigen afdeling politicologie op de VU: “Er is een nieuw lesprogramma. Daarvoor moesten studenten een vak opnieuw doen en werd er gevraagd om een tentamen te maken wat relatief makkelijker was dan normaal”. Luister hier het hele gesprek.
Jasper van Dijk van de SP (woordvoerder voor onderwijs) gaat dit in de Tweede Kamer aan de orde stellen. “Er moet een discussie komen hoe de kwaliteit van het universitair onderwijs kan worden gegarandeerd”, aldus van Dijk.
HBO
Ook op het HBO gaat het niet goed. Staatssecretaris Zijlstra waarschuwde vandaag Hogeschool Windesheim dat de kwaliteit van onderwijs daar te laag is. De vestiging in Zwolle wordt met sluiting bedreigd.
MBO
EenVandaag liet in een reportage zien dat er ook op het MBO veel mis is. 2200 MBO-scholen geven structureel te weinig uren les. Leerlingen weten regelmatig niet waar de docent is. En theorieles wordt aan stagebegeleiders overgelaten.
Wie wel slimmer wil worden, volgt Joop op  Twitter , of vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.