17

Onderwijsstaking brengt 40.000 docenten bijeen op Malieveld

In Den Haag zijn vrijdag tienduizenden leraren bijeengekomen om te demonstreren tegen de hoge werkdruk en te lage salarissen in het onderwijs. Volgens schattingen van de politie en organisator Algemene Onderwijsbond (Aob) stonden er zo’n 40.000 docenten op het Malieveld.

De roep om een verlaging van werkdruk en verhoging van salarissen klinkt al langer. De staking van vrijdag is een voortzetting van de acties die al sinds 2017 worden gevoerd. Het grote verschil is dat waar het eerst vooral om docenten in het primair onderwijs ging, vandaag leraren uit het primair, voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs gezamenlijk staakten. De Algemene Onderwijsbond wil samen met mede-organisator FNV Onderwijs en Onderzoek dat het kabinet 4 miljard euro vrijmaakt om de werkdruk en salarissen aan te pakken.

Minister Arie Slob zei eerder deze maand nog dat voor het primair onderwijs al geld is gereserveerd om vanaf 2019 de werkdruk aan te pakken. Volgens docenten en vakbonden is dat echter bij lange na niet genoeg. Premier Rutte heeft laten weten dat er geen cent bijkomt. Volgens Rutte moet het kabinet kiezen waar het geld aan uitgeeft en het onderwijs hoort daar wat hem betreft buiten de al gedane toezeggingen niet bij.

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)