4

Onderzoek: Antidepressiva schadelijk voor foetus

Onderzoeksleider: Het risico op depressie bij de moeder moet genomen worden in het belang van het kind. Uit eerder onderzoek blijkt onbehandelde depressie echter ook gevaarlijk voor de foetus

Zwangere vrouwen die SSRI’s gebruiken, het meest voorgeschreven type antidepressivum, hebben een grotere kans op baby’s met een verstoorde hersenontwikkeling. Ook lijken hun kinderen vaker autisme te ontwikkelen. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam, zo schrijft de Volkskrant dinsdag. Biomedisch wetenschapper Hanan El Marroun van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie deed onderzoek onder bijna achtduizend zwangere vrouwen. De resultaten zijn vanochtend in de Archives of General Psychiatry gepubliceerd.

Kinderen van zwangere vrouwen die SSRI’s gebruiken, worden geboren met een kleinere hoofdomvang, schrijft de Volkskrant.

Arts en epidemioloog Henning Tiemeier, die het onderzoek leidde, legt in de krant uit:

Hersengroei en hoofdgroei zijn heel nauw verbonden. Na de geboorte wordt die achterstand in hoofdgroei mogelijk ingelopen, maar de negatieve invloed die het te kleine hoofdje had op de hersenontwikkeling blijft waarschijnlijk bestaan.”

Tiemeier heeft driekwart van de gegevens bekeken van de kinderen die nu 5 jaar oud zijn en concludeert: 

We zien dat kinderen die in de baarmoeder waren blootgesteld aan SSRI’s meer autistische problemen hebben.

Arts en onderzoeker Ivan Wolffers, geneesmiddelenwatcher en auteur van de bestseller Medicijnen, vindt de Rotterdamse onderzoeksresultaten “niet zo spectaculair, maar wel waardevol”. Wolffers:

De gevonden effecten zijn klein, maar het is wel heel goed dat weer eens wordt benadrukt dat bij lichte en milde depressies SSRI’s niet de voorkeur verdienen. Iedereen denkt dat het zulke veilige, onschuldige middelen zijn, maar dat is helemaal niet zo.

Volgens Tiemeier zou dus het risico dat de moeder in een depressie raakt genomen moeten worden in het belang van het ongeboren kind. Uit eerder onderzoek blijkt echter dat ook een onbehandelde depressie bij de moeder gevaarlijk kan zijn voor de foetus. In een artikel in het vakblad Archives of medical Psychiatry zegt Tiemeier dat er geen makkelijke oplossingen zijn voor dit probleem. “Ook moeders die niet behandeld worden voor depressieve symptomen hebben meer kans op een foetus met een kleinere hoofdomvang, al is dat in iets mindere mate.”

Al met al is meer onderzoek naar de effecten van antidepressiva nodig.

Lees meer bij MedPageToday: Depression in Pregnancy: No easy answers

Volkskrant: Antidepressiva blijken schadelijk voor foetus

Geef een reactie

Laatste reacties (4)