44

Onderzoek: Auto’s rijden miljarden insecten dood

Muggenzifterij of relevante kennis?

Automobilsten rijden gemiddeld iedere tien kilometer 2 insecten dood. Dat blijkt een inventarisatie van dodelijke slachtoffers op nummerplaten via het unieke internetproject Splashteller.


Sinds mei wordt het publiek opgeroepen om via de site Splashteller op te geven hoeveel dode insecten ze op het nummerbord van hun auto aantreffen. Doordat het oppervlak van nummerborden gestandaardiseerd is, kan er in combinatie met gegevens over plaatsen gereconstrueerd worden hoeveel insecten waar leven (nou ja, leefden) in Nederland. 

Natuurbericht schrijft:

In totaal zijn er door ruim 250 mensen 385 ritten doorgegeven die meegenomen konden worden in de analyse. In 92 procent van de ritten is er in personenauto’s gereden. Alle ritten hebben bij elkaar 30.874 kilometer afgelegd. Hierbij zijn er 17.836 insecten aangetroffen op de kentekenplaten. Er is een grote variatie in het aantal insecten dat per kilometer wordt aangereden. (…) 
Met de eerste Splashteller resultaten kunnen we een ruwe schatting geven voor het aantal insecten dat in Nederland wordt doodgereden door het verkeer. In 2007 werd er door ruim 7 miljoen auto’s zo’n 200 miljard kilometer afgelegd. Als we voor het gemak even aannemen dat er elke maand evenveel kilometers gereden worden dan rijden alle auto’s per maand 16,7 miljard kilometer. Op alleen al de kentekenplaten zijn dan 3,3 miljard insecten doodgereden. De voorkant van de auto is zeker veertig keer zo groot als het oppervlak van de nummerplaat. Door de auto’s worden dan per maand 133 miljard insecten aangereden. In een half jaar tijd is dit 800 miljard insecten. Dit is beduidend meer dan we anderhalve maand geleden geschat hadden.

De meeste slachtoffers vallen in Groningen, Friesland en Zeeland.

Overigens laat bovenstaande Franse documentaire zien dat de insecten het ook wel aan zichzelf te danken hebben. Ze vertonen vaak roekeloos gedrag op gevaarlijke wegen.

Bekijk ook de statistieken op Natuurbericht.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (44)