Laatste update 14:46
42

Onderzoek bevestigt: Hollywood is het domein van de witte heteroman

Het diversiteitsrapport van universiteit Annenberg in South Carolina bevestigt wederom dat Hollywood geregeerd wordt door de witte heteroman. Zowel voor als achter de schermen. Het gebrek aan diversiteit zou zelfs erger zijn dan met de actie #Oscarssowhite wordt gesteld, daarmee wordt er geprotesteerd tegen de ondervertegenwoordiging van minderheden bij de lijst van genomineerden. Volgens het onderzoek worden media over het algemeen ‘volledig witgewassen’.

Het Media, Diversity and Social Change Initiative van de University of Southern California’s Annenberg School for Communication and Journalism heeft grootschalig onderzoek gedaan naar de tien grootste Amerikaanse mediabedrijven en de representatie van minderheden. Onderzoeker Stacy L. Smith stelt in een interview dat het probleem veel groter is dan voorheen gedacht.

Wat OscarsSoWhite vooraf gaat is HollywoodSoWhite. We hebben geen diversiteitsprobleem maar een inclusiviteitscrisis. Het is 2016. Er is verandering nodig. We willen niet over tien jaar hetzelfde beeld zien.

In totaal werden 11.306 rollen in 109 films en 305 tv-series onderzocht op sekse, etniciteit en seksuele geaardheid en genderidentiteit. Hetzelfde werd gedaan bij 10.000 regisseurs, schrijvers en producers en 1500 bestuurders. Daaruit bleek het volgende:

  • Slechts een derde van de rollen wordt door vrouwen gespeeld
  • Iets meer dan een kwart wordt gespeeld door iemand die niet wit is
  • In de helft van de films komt er geen Aziatisch persoon voor
  • Bij een vijfde geen zwarte personages
  • Enkel twee procent is niet heteroseksueel
  • In totaal waren er zeven transgenders, waarvan vier uit dezelfde serie
  • Van alle regisseurs is 13 procent niet wit
  • Vrouwen maken 15 procent van de regisseurs en 28 procent van de schrijvers uit.
  • Van de 109 films waren er maar twee geregisseerd door zwarte vrouwen.
  • Van de bestuursfuncties in de industrie wordt 20 procent vervuld door een vrouw.

Ook worden minderheden die wél in films of series verschijnen vaker dan eens gereduceerd tot een stereotype van de bevolkingsgroep waar zij tot behoren. In het onderzoek wordt dat toegelicht:

Het landschap van de populaire film blijft scheef en stereotyperend. Van 700 films en 30.000 personages met tekst van 2007 tot nu wordt de demografische realiteit van het publiek volledig verdraaid. Karakters in films zijn overwegend wit en mannelijk. Ondanks dat de bevolking of kijkers veel diverser zijn. Ook de manier waarop personages neer worden gezet is problematisch. Films portretteren bijvoorbeeld vrouwelijke karakters als jong en meer geseksualiseerd dan hun mannelijke collega’s. De focus op jeugdigheid en schoonheid werkt beperkend voor actrices en de verscheidenheid aan verhalen die verteld kunnen worden. De aanwezigheid van alle vrouwen van alle leeftijden vermeerderen zorgt ervoor dat er meer te zien en te vertellen is. 

In Amerika is 40 procent van de bevolking niet-wit en wereldwijd is dat ongeveer 82 procent. Hollywood is één van de grootste filmindustries die films van over de hele wereld maakt, met dus helaas geen goede representatie van hoe die er echt uitziet.

In bovenstaande video behandelt Amerikaanse presentator John Oliver op satirische wijze het witwassen van Hollywood.

Het volledige rapport is hier te lezen

cc foto: DryHundredFear

Geef een reactie

Laatste reacties (42)