6

Onderzoek: grotere kans op corona bij psychische stoornis

Mensen bij wie eerder een psychische stoornis is vastgesteld, hebben een grotere kans om besmet te raken met corona. Dat blijkt althans uit onderzoek van de Universiteit van Oxford en het NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre, waarover The Guardian bericht.

Volgens de onderzoekers gaat het om een verhoogd risico van 65 procent. “Deze bevinding was onverwacht en moet verder worden onderzocht. Ondertussen moeten psychische stoornissen op de lijst van risicofactoren voor covid-19 worden geplaatst”, stelt een van de onderzoekers, Max Taquet.

Voorts blijkt uit de studie dat een op de vijf mensen die covid-19 hebben gehad, na de infectie te maken krijgt met psychische problemen. Ze lijden aan angsten, depressies en slapeloosheid.

De onderzoekers wijzen erop dat er niet noodzakelijk sprake hoeft te zijn van een causaal verband. Het kan ook zo zijn dat mensen die een groter risico lopen op een coronabesmetting, bijvoorbeeld omdat ze slecht betaald werk hebben dat ze niet vanuit huis kunnen doen, sowieso al een grotere kans hadden op psychische problemen.

“Tegelijkertijd is het niet onaannemelijk dat covid-19 directe gevolgen heeft voor je hersenen en je psychisch welbevinden”, zegt Paul Harrison, hoogleraar psychiatrie aan Oxford. Zo is de kans op psychische problemen na een coronabesmetting meer dan twee keer zo groot als na de griep, ontdekten de wetenschappers.

Uit Belgisch onderzoek bleek eerder ook al dat ex-coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen, een toegenomen kans hebben geheugenverlies, depressies en angsten.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)