74

Onderzoek: Henk & Ingrid zijn gescheiden

nrc.next brengt kenmerken kiezers in kaart 

Nrc.next heeft kruisverbanden gelegd tussen de verkiezingsuitslagen per stembureau en de gegevens van het CBS voor die buurten. Daardoor ontstaat een beeld van welke kenmerken horen bij politieke voorkeuren.

Door redactie Joop

Sommige conclusies zijn geen eye-opener. Zo is de VVD populair in buurten met dure huizen en doet het CDA het goed in gebieden waar veel gezinnen wonen. Maar andere conclusies zijn opmerkelijk. Zo is er een recht evenredig verband tussen het aantal gescheiden mensen in een wijk en het aantal PVV echtbrekers: hoe meer gebroken huwelijken, hoe vaker er voor Wilders gekozen wordt. De PVV is ook populair in een TBS-kliniek ontdekte de krant.

Op de stembureau’s op stations werd buitenproportioneel veel gestemd op GroenLinks en D66, partijen die dus populair zijn onder ov-reizigers. D66, dat altijd pleit voor beter onderwijs, haalt ook meer stemmen zo gauw er een universiteitsgebouw in de buurt staat. 

De PvdA is zoals bekend populair in wijken waar veel allochtonen wonen, wat meestal ook sociaal-economisch achtergestelde buurten zijn.

Nrc.next zet ‘crowd sourcing’ in om meer verbanden te ontdekken en roept lezers op opvallende relaties te melden.

nrc.next: Zo hebben jouw buren gestemd

cc-foto: Maurits Burgers

Geef een reactie

Laatste reacties (74)