20

Onderzoek: leiden antidepressiva tot moorden?

Tien moordenaars die onverwacht toesloegen: ze slikten antidepressiva en kampten met zelfde dna-defect

Brandpunt onthult dat het Nederlandse Bijwerkingen Centrum Lareb de invloed onderzoekt van antidepressiva op mensen met een bepaalde dna-afwijking. Het vermoeden bestaat dat deze mensen daardoor plots agressief kunnen worden.

Het vermoeden wordt gewekt door tien moordzaken waarbij de daders onverwacht door het lint gingen en agressief gedrag vertoonden dat totaal niet bij hun karakter past. Ze pleegden brute moorden zonder dat daar een duidelijke verklaring voor was. Later bleken er overeenkomsten te bestaan tussen de zaken. De daders slikten antidepressiva en hadden dezelfde dna-afwijking.

Brandpunt meldt:

Forensisch expert Selma Eikelenboom presenteert in KRO Brandpunt de uitkomsten van haar onderzoek naar het DNA van tien daders van ernstige geweldsdelicten als moord en doodslag. Zij blijken alle tien een mogelijk risicovolle DNA-afwijking te hebben en gebruikten antidepressiva. 

KRO Brandpunt legt de bevindingen voor aan Geert-Jan van Oosten, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Hij stelt dat het onderzoek mogelijk tot herziening van tientallen strafzaken kan leiden. 

Van Oosten: ”Ik denk dat er verstandig aan wordt gedaan om in zaken waarin medicatiegebruik een rol heeft gespeeld weer tegen het licht te houden. Tegen advocaten zou ik zeggen, laat je cliënten bloed afnemen , kijk of hij deze genetische  afwijking heeft en ga daar op door, ga kijken of dat een reden is om de zaak te heropenen. Het zal mij niet verbazen als dat er tientallen, wellicht zelfs honderden zaken zijn.”

cc-foto: me and the sysop

Geef een reactie

Laatste reacties (20)