57

Onderzoek naar chemie-brand Moerdijk

Bedrijf kreeg in 2006 dwangsom opgelegd wegens overtreden brandveiligheidsregels

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is al gestart met een onderzoek naar de brand in Moerdijk. SP-Kamerlid Paulus Jansen pleitte woensdagavond, toen de brand nog niet onder controle was voor zo’n onderzoek. Ondertussen circuleren er tegenstrijdige berichten over de giftigheid van de rook.


Woensdagmiddag ontstond er bij het Chemie Pack, een bedrijf dat verpakkingen voor chemische stoffen maakt, een brand die na uren nog steeds niet onder controle was. Op een opslagpark vlogen tien tanks van 23.500 liter met brandbare, giftige en bijtende stoffen in brand. Dat ging gepaard met enorme explosies. De autoriteiten waarschuwden de bevolking in plaatsen als het nabijgelegen Strijen binnen te blijven. Ook werden boeren geadviseerd hun vee binnen te halen. Volgens officiële verklaringen zou de rook niet giftig zijn. Dat betekent echter niet dat er geen gevaarlijke stoffen in de lucht aanwezig zijn.

In Dordrecht meldden zich mensen met geïrriteerde luchtwegen.  

BN De Stem meldt dat het bewuste bedrijf in 2006 een dwangsom kreeg opgelegd door de gemeente Moerdijk omdat niet werd voldaan aan de brandveiligheidseisen. Bij de laatste controle in 2010 zou de zaak wel op orde zijn geweest.

NOS: Brand in chemisch bedrijf Moerdijk

de Volkskrant: Onderzoeksraad kijkt naar brand Moerdijk

BN / De Stem: Blussystemen Chemie-Pack bij laatste controle wel in orde

Reformatorisch Dagblad: Geen gevaarlijke stoffen na brand Moerdijk 

AD: SP wil opheldering over gang van zaken bij brand

Geef een reactie

Laatste reacties (57)