Laatste update 15:15
12

Doodsbedreiging leidt naar extreemrechtse cel Duitse politie

Politie-onderzoek naar een anonieme fax waarin gedreigd werd met moord op het zeer jonge dochtertje van een Duitse advocaat heeft een extreemrechtse cel in eigen kring aan het licht gebracht. Een vrouwelijke agent bleek – zonder duidelijke aanleiding – de persoonlijke gegevens van de advocaat te hebben opgevraagd. Nadat de computer en telefoon van de agente door de binnenlandse veiligheidsdienst in beslag werden genomen werd een extreemrechtse chatgroep met collega’s ontdekt. Vijf agenten uit Frankfurt stuurden elkaar in een WhatsApp-groep foto’s van Hitler, hakenkruizen en racistische leuzen. Justitie onderzoekt nu of de agenten ook achter de dreigbrief aan de advocaat zitten.

De dreigbrief was ondertekend met ‘NSU 2.0’, een verwijzing naar de neonazistische terreurgroep Nationalsozialistischer Untergrund (NSU). De NSU pleegde tussen 2000 en 2007 tien moorden uit racistische motieven. Bovenaan de brief stond: “Deze gratis fax is aan u verstuurd door Uwe Böhnhardt” (één van de drie NSU-terroristen). Advocaat Seda Basay-Yildiz verdedigt zowel het eerste dodelijke slachtoffer van de NSU, de Turkse bloemenhandelaar Enver Simsek, als terreurverdachten, wat veel kwaad bloed zet bij mensen. Hoewel Basay-Yildiz dreigementen meestal negeert, sloeg de angst haar om het hart toen ze in de fax las dat haar dochtertje van nog geen twee, die bij naam werd genoemd en onder exacte vermelding van hun woonadres, ‘geslacht’ zou worden.

NRC schrijft:

Nog altijd zijn er veel onopgehelderde vragen rond de terreurgroep NSU, en hoe het mogelijk was dat die zo veel jaren op verschillende plaatsen in Duitsland moorden kon plegen en banken overvallen zonder tegen de lamp te lopen. Meerdere parlementaire onderzoekscommissies en het vijf jaar durende NSU-proces in München hebben bij de nabestaanden en anderen niet de indruk kunnen wegnemen dat racisme bij politie, justitie en de inlichtingendiensten ertoe hebben bijdragen dat de terreurgroep steeds maar niet gevonden werd en zelfs het racistische motief niet als zodanig werd erkend. Eerder dit jaar nog bleek een agent uit Saksen zich voor een tijdelijke uitzending naar een andere deelstaat opgegeven te hebben onder de naam van de NSU-terrorist ‘Uwe Böhnhardt’. Of en hoe hij daarvoor gestraft wordt is nog niet duidelijk. Een Berlijnse agent die onlangs een sms afsloot met ‘Heil Hitler’ kwam weg met een berisping.

Cc-foto: Merje Shaw

Geef een reactie

Laatste reacties (12)