95

Onderzoek naar filmpje meppende handhaver

Op een zaterdag opgedoken filmpje is te zien hoe een handhaver een voorbijganger flink slaat met een stok

Een filmpje op Facebook met daarin een gemeentelijke handhaver die om zich heen slaat, wordt op het moment massaal gedeeld via de sociale media. Monique Miep zegt getuige te zijn geweest van de ‘misdragende’ ambtenaar van de dienst Toezicht en Handhaving afgelopen 6 mei op het treinstation Amsterdam Centraal. Daarop greep ze naar haar telefoon en filmde het gebeuren. In het filmpje is te zien hoe een omstander die een agent aanspreekt, onder luid geschreeuw geslagen wordt terwijl hij tegelijkertijd verzocht wordt weg te lopen van de slaande ambtenaar.

Monique Miep schreef vervolgens op haar Facebook-profiel:

Afgelopen woensdag 6 mei 2015 heeft de handhaving zich vreselijk misdragen op het Amsterdam centraal station ze hebben in deze kwestie misbruik van hun positie gemaakt en een jongeman hardhandig aangepakt vooral die’ gek ‘ die heel agressief erop los stond te slaan hij totaal geen controle over de situatie en wat heel erg is dat zijn collega’s niet capabel genoeg waren om hem tot orde te roepen en deze mensen zijn opgeleid om voor onze veiligheid te zorgen. Ik zie de toekomst droevig gestemd dat deze padvinders meer macht en wapens willen krijgen van de regering nou een gummiknuppel stijgt ze al boven het hoofd. Ik denk dat de regering nogmaals een protocol moet uitvoeren en kijken of deze padvinders capabel genoeg zijn om met deze verantwoordelijkheid om kunnen gaan.”

Het filmpje wordt vergezeld van de oproep om het filmpje zoveel mogelijk te delen via sociale media.

Een woordvoerder van Amsterdamse burgemeester Eberhart van der Laan, onder wie de dienst valt, laat aan Joop weten:

Wat ik heb kunnen waarnemen uit het filmpje is dt het gaat om de Veiligheidsdienst Openbaar Vervoer. Dat zijn BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) die toezicht moeten houden op het openbaar vervoer. Het filmpje duurt zestig seconden en we zien natuurlijk maar een deel van de beelden van de omgeving. Dus we gaan bekijken wat hier nu speelt en wat eraan vooraf is gegaan. Mogelijk zullen we daarbij collega’s die getuige waren van het incident spreken en camerabeelden veilig stellen.”

Het filmpje is hier te bekijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)