59

Onderzoek naar ‘malafide campagne-bv’ VVD

Schenkingen die opliepen tot honderden tot duizenden euro's ... OM onderzoekt of donaties aan Van Rey opgevat kunnen worden als steekpenningen ... Ook staatssecretaris Weekers zou van dit fonds hebben geprofiteerd

In het corruptieonderzoek tegen de in opspraak geraakte VVD’er Jos van Rey is gebleken dat er een aparte BV was opgericht om verkiezingscampagnes van prominente VVD’ers te financieren. Aan het zogenaamde adviesbureau Liba schonken bedrijven bedragen, variërend van honderden tot duizenden euro’s.

Onder deze vrijgevige ondernemers bevond zich ook de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, die ene centrale rol speelt in het onderzoek. Zo zouden Mark Verheijen, Karin Strauss en de huidige staatssecretaris van Financiën Frans Weekers geprofiteerd hebben van dit fonds. Onderzocht wordt of er op enig moment tegenprestaties werden beloofd in ruil voor schenkingen. Dat meldt De Limburger op basis van bronnen.

Het nog niet zeker is of de begunstigden en ontvangers zich bewust waren van de bron van het geld, maar het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of de donaties opgevat kunnen worden als steekpenningen. Van Rey liet de bedrijven bij de notaris echter wel een anti-corruptieverklaring tekenen, waarin vermeld stond dat er geheel vrijwillig werd geschonken, zonder verdere verwachtingen. Het ‘adviesbureau’ werd geleid door twee kinderen van de Roermondse voormalig wethouder Van Rey, die overigens zelf niet als verdachten worden aangemerkt.

Van Rey trad in oktober af als wethouder en senator. Hij wordt verder verdacht van corruptie en lekken uit de vertrouwenscommissie voor de burgemeestersbenoeming.

De Limburger: Onderzoek ‘campagne-bv’ VVD

Geef een reactie

Laatste reacties (59)