88

Onderzoek naar ‘moslimgevaar’ splijt VS

Voorstanders zien achter iedere boom een terrorist. Tegenstanders vrezen een heksenjacht à la McCarthy's kruistocht tegen het communisme

Een onderzoek naar radicalisering onder moslims heeft de VS verdeeld tot op het bot, zo schrijft Trouw vandaag. ‘Noodzakelijk’, zeggen de voorstanders, waaronder de aanjager van het onderzoek, republikein Peter King, ‘de aanslagen van 11 september zijn toch gepleegd door radicale moslims’. ‘Stigmatiserend om alle moslims zo de nieren te proeven’, zeggen de tegenstanders.

‘De mate van radicalisering in de Amerikaanse moslimgemeenschap en het antwoord daarop van die gemeenschap’ is het onderwerp van een serie hoorzittingen in het Huis van Afgevaardigden, zo schrijft Trouw. In de hoorzittingen, die donderdag van start gaan, zullen de door de Republikein opgeroepen getuigen proberen aan te tonen dat het gevaar dat in de moslimgemeenschap schuilt, groot is.

Congreslid Keith Ellison, een Democraat uit de staat Minnesota, is een van de twee moslims in het Huis van Afgevaardigden en getuige van het tegendeel. Hij had liever gezien dat de hoorzitting niet gehouden was. Met hem vinden veel vooraanstaande moslims in de VS het op zijn zachtst gezegd stigmatiserend dat met zo’n getuigenverhoor de nieren van de Amerikaanse moslims worden geproefd. “Onderzoek doen naar radicalisering is prima”, zei hij zondag tegen nieuwszender CNN. Maar je  concentreren op één religieuze minderheid is verkeerd.”

Die tegenwerping is aan de voorzitter van de hoorcommissie, de Republikein Peter King, niet besteed. Zijn commissie is nu eenmaal opgericht na de aanslagen op 11 september 2001 op New York en Washington, gepleegd door radicale moslims. “Minister Janet Napolitano ligt ’s nachts niet wakker van gewelddaden door tegenstanders van abortus, milieuactivisten of neonazi’s”, zei hij in hetzelfde CNN-programma”, zei King eveneens bij CNN. 

Volgens het online magazine  Mother Jones ziet Peter King achter iedere boom een terrorist. Hij wilde de gerenommeerde Amerikaanse krant The New York Times laten vervolgen wegens hoogverraad en wil dat WikiLeaks op de lijst met terroristische organisatie komt. Volgens King werken moslims niet mee aan onderzoeken naar terreurdreiging. Uit statistieken blijkt echter dat van de 120 verijdelde aanslagen zeker 40 procent door familie of de moslimgemeenschap is aangegeven. 

Mensenrechtenorganisaties hebben King en zijn onderzoek dan ook veroordeeld. In een brief hebben veertig organisaties King opgeroepen af te zien van de hoorzittingen, omdat deze een hele bevolkingsgroep in de beklaagdenbank plaatsen. De herinnering aan de kruistocht tegen het communisme van Joseph McCarthy in de jaren ’50 van de vorige eeuw dringt zich op. Hierdoor kwamen honderden mensen op zwarte lijsten te staan, omdat ze linkse sympathieën zouden koesteren.

Foto-cc: New Media Norma Rae

Geef een reactie

Laatste reacties (88)