14

Onderzoek naar Pegida-oprichter die tegenstanders in graven wil gooien

De politie in de Oost-Duitse stad Dresden is een onderzoek gestart naar Lutz Bachmann, de oprichter en leider van de extreemrechtse groep Pegida. Aanleiding voor het onderzoek is een toespraak die Bachmann maandag bij een demonstratie in de stad hield. Daarin riep hij, tot enthousiasme van zijn aanhangers, op om politieke tegenstanders in graven te gooien.

Bachmann omschreef klimaatactivisten en andere veronderstelde tegenstanders in nazitermen. Zo gebruikte hij het nazibegrip ‘Volksschädlinge’, ongedierte van het volk. Daarnaast had hij het over ‘parasieten’ en ‘miezerige maden’ en hekelde hij het ‘groene, linkse en extremistische afval’. Voor de politie voldoende aanleiding om Bachmann te verdenken van opruiing en het aanzetten tot strafbare feiten.

In het verleden is Bachman al verscheidene malen veroordeeld. Zo werd hij onder meer vervolgd omdat hij vluchtelingen in 2014 op Facebook ‘uitschot’ en ‘viezigheid’ noemde. In 2015 trad Bachmann terug als Pegida-voorman nadat er een foto was opgedoken waarop hij zich had uitgedost als Adolf Hitler (inclusief het kenmerkende snorretje en kapsel). Een paar weken later mocht hij weer terugkeren als Pegida-leider.

Cc-foto: Metropolico.org

Geef een reactie

Laatste reacties (14)