Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek NZa dwingt tandartsen om tarieven te verlagen

  •  
07-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tandarts300_03.jpg
Vanaf juli 2015 worden de maximumprijzen met ruim 5 procent verlaagd
Tandartsen moeten goedkoper worden. Maximumprijzen worden vanaf volgend jaar juli met ruim 5 procent verlaagd, op last van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die daartoe besloten heeft na een kostenonderzoek. Volgens de NZa kan de beroepsgroep met de lagere tarieven nog altijd kostendekkend werken en blijft er voldoende marge over. De verlaging is een correctie op de prijsstijgingen die tandartsen hebben ingevoerd sinds 2012, toen besloten werd om de beroepsgroep vrij te laten in het bepalen van hun tarieven. Sinds vorig jaar legt de NZa weer maximumtarieven op.
De Telegraaf heeft alvast een aantal tarieven op een rijtje gezet:
– Een periodieke controle kost straks maximaal 20 euro – Een tweevlaksvulling gaat maximaal 55 euro kosten – De plaatsing van een implantaat gaat met 19 procent omlaag, en kost daardoor ruim 100 euro minder – Het trekken van een kies wordt 39 euro – De orthodontist gaat 1,5 procent minder kosten
Tandartsenorganisaties zijn teleurgesteld over de beslissing van de NZa. Rob Barnasconi van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), verklaart aan de NOS:
Dit soort kortingen van 5 tot 20 procent zijn een regelrechte ramp voor praktijken. De Nederlandse tandheelkunde behoort tot de top van Europa en is zeer betaalbaar. Gemiddeld geven mensen zo’n 180 euro per jaar uit aan de tandarts. Dat is minder dan aan de kapper.
Cc-foto: Evan Long

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.