11

Onderzoek NZa dwingt tandartsen om tarieven te verlagen

Vanaf juli 2015 worden de maximumprijzen met ruim 5 procent verlaagd

Tandartsen moeten goedkoper worden. Maximumprijzen worden vanaf volgend jaar juli met ruim 5 procent verlaagd, op last van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die daartoe besloten heeft na een kostenonderzoek. Volgens de NZa kan de beroepsgroep met de lagere tarieven nog altijd kostendekkend werken en blijft er voldoende marge over. De verlaging is een correctie op de prijsstijgingen die tandartsen hebben ingevoerd sinds 2012, toen besloten werd om de beroepsgroep vrij te laten in het bepalen van hun tarieven. Sinds vorig jaar legt de NZa weer maximumtarieven op.

De Telegraaf heeft alvast een aantal tarieven op een rijtje gezet:

– Een periodieke controle kost straks maximaal 20 euro
– Een tweevlaksvulling gaat maximaal 55 euro kosten
– De plaatsing van een implantaat gaat met 19 procent omlaag, en kost daardoor ruim 100 euro minder
– Het trekken van een kies wordt 39 euro
– De orthodontist gaat 1,5 procent minder kosten

Tandartsenorganisaties zijn teleurgesteld over de beslissing van de NZa. Rob Barnasconi van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), verklaart aan de NOS:

Dit soort kortingen van 5 tot 20 procent zijn een regelrechte ramp voor praktijken. De Nederlandse tandheelkunde behoort tot de top van Europa en is zeer betaalbaar. Gemiddeld geven mensen zo’n 180 euro per jaar uit aan de tandarts. Dat is minder dan aan de kapper.

Cc-foto: Evan Long

Geef een reactie

Laatste reacties (11)