Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: plasticsoep nu al drie keer het oppervlak van Frankrijk

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
14819047735_c11a55753d_h
De plasticsoep, soms misleidend omschreven als het plasticeiland, in de Stille Oceaan is nog groter dan voorheen werd aangenomen en blijft maar groeien. Dat hebben wetenschappers vastgesteld op basis van een drie jaar durend onderzoek dat donderdag werd gepubliceerd in Scientific Reports. De plasticsoep die zich in de wateren tussen San Francisco and Hawaï bevindt bevat tot wel 1,8 biljoen stukjes afval en spreidt zich uit over een oppervlakte die drie keer zo groot is als Frankrijk. Het is de grootste ophoping van oceaanplastic op aarde en vormt een serieuze bedreiging voor zowel mens als dier.
Hoofdonderzoeker Laurent Lebreton:
Het is belangrijk om het te quantificeren, om het te begrijpen en te monitoren om te zien hoe het zich heeft ontwikkeld. De plasticsoep wordt geconsumeerd door het onderwaterleven dus dat belandt allemaal weer in de voedselketen en in sommige opzichten op ons bord.
Cc-foto: MajorMalfunction, plastic objecten die uit de oceaan zijn gevist, tentoongesteld in het Monterey Aquarium

Meer over:

plastic, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.