Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek spionagetechniek KPN en Vodafone ingesteld

  •  
17-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Verhagen draagt toezichthouder Opta op telecomproviders te controleren op verregaande inzage in gedrag van mobiele internetter
Minister Verhagen heeft dinsdag tijdens het vragenuurtje een onderzoek naar de omstreden techniek waarmee telecomproviders volgen wat hun klanten met hun mobiel internet doen aangekondigd. KPN gebruikt de zogenoemde Deep Packet Inspection (DPI) bijvoorbeeld om de frequentie van gebruik van bepaalde apps als Skype en WhatsApp te analyseren. Met DPI kan ook de inhoud van e-mails, sms en chatapplicaties gelezen worden.
Verhagen heeft OPTA, de telecomtoezichthouder, gevraagd om de kwestie te bekijken. Eerder kondigde OPTA namelijk aan dat de praktijken ‘vergaand en overbodig’ zijn, maar dat ze niet van plan is een onderzoek in te stellen. Het onderzoek gaat er nu onder druk van de minister toch komen.
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) noemde de methode eerder ‘schokkend en waarschijnlijk in strijd met de wet’.
Lees ook op Joop: KPN bespioneert abonnees

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.